18 mrt 2011

Mangalarga Marchador gangentraining

Gisteren was tijdens de Equitana een jureringstraining over de Mangalarga Marchador waarvoor speciaal de president Magdi Shaat en de judge James Garcia de Resende van de Braziliaanse vereniging waren overgevlogen. De clinic was bedoeld voor gangenpaardentrainers en juryleden.

4 uur lang is ons de theorie van de Batida en Picada uitgelegd aan de hand van video's en beeldmateriaal. Daarna volgde de uitleg van het jureringssysteem van de Brazilianen. Het was zeer interessant om te zien en horen wat in de ogen van de Brazalianen de perfecte MM was en waarom. Aanvankelijk ontstond er een flinke discussie over de Batida en of deze gang al of niet een draf (2-takt) is. Het nam de nodige tijd in beslag alvorens de James Garcia alle deelnemers kon overtuigen van zijn gelijk. Al is het verschil voor het blote oog vrijwel niet zichtbaar wat beenzetting betreft, je hoort toch een net iets andere takt. Ipv de bekende 'tak,tak' 2-takt hoor je bij de batida een 'prr, prr'. Zeg maar een 2-takt met echo. Het grote onderscheid van deze 2 zo gelijkende gangen is echter het uitblijven van enige opwaartse beweging van het paard waardoor de ruiter stil kan blijven zitten en wat lichtrijden overbodig maakt. En zo leer je weer dat elk gangenpaardenras weer zijn eigen unieke eigenschappen heeft.

Na afloop was het tijd om de paarden in levende lijve te zien lopen en indien gewenst mochten ze zelfs worden uitgeprobeerd. En inderdaad, degene die in eerste instantie de discussie over wel of geen 2-takt aangingen, moesten nu beamen dat deze gang beduidend comfortabeler zit dan een draf en er een 'vertraging' in de diagonale beweging voelbaar is. Dat bewijst maar weer dat het oordelen over beweging meer is dan enkel kijken met je ogen, ook je oren en gevoel spelen hierbij een belangrijke rol.

Ik heb genoten van de cursus en vond het een zeer leerzame middag.