10 mei 2009

Kleine grijze muis

Afgelopen vrijdag leek het wel 'vrijdag de 13e'. Alles wat fout kon gaan liep mis en ik ben de hele dag druk geweest met 'herstelwerkzaamheden'. Het ergste was toch wel de ramp met het nestje kittens.

Sinds ruim een week lag er een wilde poes op stal in het stro met een nestje kittens. Slechts 2 stuks maar ze deden het goed. Moederpoes was meer dan wild en viel me aan zodra ik in de buurt kwam om voer en water neer te zetten waar ze dan achteraf gretig van at. Iedereen was geïnformeerd en had de opdracht gekregen de staldeur dicht te houden ivm onze los lopende honden. Het streven was de moederpoes te vangen om te steriliseren zodra de kittens oud genoeg waren en ondertussen de kleintjes te socialiseren om een adres te vinden voor ze. Zover mocht het helaas niet komen.

In de drukte van paardenverzorgen en paddocks schoon maken werd mij vrijdagochtend gevraagd waar het nest kittens nou eigenlijk lag. 1 van de kittens was nl. voor de staldeur op de grond gevonden. Toen ik deze terug wilde leggen was moederpoes weg en ook het andere kitten bleek verdwenen. Ik stopte het kitten onder mn fleecevest en besloot Catshelter te vragen om advies. De oogjes van het kitten waren half open dus veel ouder dan 10 dagen kon het niet zijn.

Bij het terug wandelen naar huis wees ik op wat afval wat nog opgeruimd moest worden en attendeerde erop dat de honden er anders weer mee zouden gaan slepen. "Dora is er al mee begonnen zo te zien", zei ik. Toen ik dichterbij kwam sloeg de schrik me om het hart: naast haar lag het 2e kitten! Helaas kwam alle hulp te laat en was ze al overleden.

De woede, het verdriet en de onmacht is niet te omschrijven. Hoogste prioriteit was het nog levende kitten zien te redden. Op advies heb ik het kitten terug in het nest gelegd in de hoop dat moederpoes nog op zou komen dagen. Dit was helaas niet het geval en om onderkoeling en uitdroging te voorkomen heb ik het kitten mee naar huis genomen om verder te verzorgen.

De rampendag was echter nog lang niet voorbij en uren later, een verkeersbon en bezoek aan politiekantoor verder kon ik dan eindelijk de vervangende moedermelk bij de Apotheek in ontvangst nemen. De voeding is intensief; om de 2 tot 3 uur, ook 's nachts en wat dat betreft een behoorlijke opgave voor de komende weken (met open dag en clinic in vooruitzicht). Maar als we hiermee een poezenleventje kunnen redden dan heb ik dat er graag voor over. De kleine grijze muis maakt het wonderwel. Ze ligt onder een warmtelamp in een nagebootst nest van een fleece dekentje, een zachte pluche knuffel (ironisch genoeg een grijze muis) en een tikkende wekker om het hartritme van mams na kopiëren. Ze woog vrijdag 205 gram en zondagochtend was dit al gestegen naar 227 gram. We zijn er nog niet maar het begin is er.

To be continued...