24 jul 2011

Wat te doen met jonge paarden

Eerder deze maand is Anouck 3 jaar geworden. Vroeger was dat dé leeftijd om te beginnen met het inrijden, tegenwoordig wachten veel mensen nog een jaartje totdat het paard verder volgroeid is. Dat geldt ook voor ons. Echt uitgegroeid is een paard pas op de leeftijd van 6-7 jaar maar rustig aan inrijden kan vanaf 4. Nog even geduld voor Anouck dus. Maar dat haalt niet weg dat ze snakt naar wat meer persoonlijke aandacht en dus krijgt ze deze zomer al een basis wat grondwerk betreft.

De roundpen is een ideale plek om te werken met jonge paarden. Elke dag wordt Anouck uit de wei gehaald en mee naar huis genomen om daar in de roundpen diverse oefeningen te doen aan de hand. Ook het uit de groep halen, alleen over straat en vervolgens weer terug in de groep gezet worden zie ik als een training voor een jong dier. Wanneer je ze uit hun vertrouwde omgeving haalt en bij hun maatjes weghaalt kan de wereld ineens heel spannend zijn. Gelukkig boeit dat Anouck allerminst, 1 op 1 aandacht is veel te leuk!

Stagiaire Els ontfermd zich over Anouck gaat enthousiast met haar aan de slag. In het begin is het enkel met elkaar kennis maken, reageren op lichaamstaal, wijken voor druk etc. Daarna komen de struikelblokjes aan bod; waar heeft het paard wat meer moeite mee? In dit geval is de vliegenspray een eng iets en de fles staat dus de hele sessie op de grond en wordt bij tijd en wijle 'uit de kast' gehaald. Ook houdt Anouck er niet van wanneer je aan haar staart zit dus ook hier wordt extra aandacht aan besteed. Elke keer is het een stukje herhaling van de vorige keer en pakken we weer iets nieuws erbij; een zadeldekje bv.

De eerste week is heel voorspoedig verlopen. Komende week zal de kaptoom aan bod komen en krijgt Anouck de grondbeginselen mee van zichzelf dragen, nageven etc. Alles aan de hand en in stap. Zowel Anouck als Els genieten met volle teugen en dat is ook voor mij weer heerlijk om naar te kijken. Zoals altijd wordt er heel erg gelet op wat het individuele paard kan incasseren. Zodra er bij een jong paard stress bij komt kijken, doen we een stapje terug. Op dit moment is alles nog kleuterschoolwerk, het moet dus vooral leuk zijn al leren ze er veel van. Dat houdt een paard enthousiast en geïnteresseerd in omgaan met mensen.