9 sep 2014

Zomervakantie is weer voorbij...


Deze zomer heeft Abby een kleine 6 weken aan huis gestaan om een begin te maken met grondwerk en de basis te leggen voor het zadelmak maken. Dit proces begint al met het vertrek uit haar vertrouwde wei en haar vriendjes Roux, Dino en Tubs.
In plaats van permanente weidegang stond Abby nu een deel van de dag ook in een paddock, eerst samen met Anouck, later alleen. In de wei stond ze samen met Anouck, Ravi en Lilly, paarden waar ze de afgelopen drie jaar al vaker bij heeft gestaan. In eerste instantie moest ze echt wel even wennen aan deze nieuwe routine, daarnaast begonnen we ook met grondwerk zowel in de roundpen als in de piste. Langzaam maar zeker werd de verandering een nieuwe gewoonte en begon Abs er zelfs plezier in te krijgen. Na het loswerken in de roundpen gingen we over tot longeren in de piste. Nieuw was het werken met de kaptoom en Abby is duidelijk een paard die druk op de neus niet prettig vindt. Dat wordt nog een uitdaging om bitloos te gaan rijden ;)

Stukje bij beetje kwamen we verder. Enthousiast word ik als ik haar natuurlijke gangaanleg zie tijdens het longeren. Na het longeren volgde een bareback pad, singel en ook een zadel. Abs had hier geen enkele moeite mee en voor mij was de limiet qua voorbereiding op 3 jarige leeftijd het wennen aan druk in de stijgbeugel, hangen op het zadel terwijl er een paar pasjes gestapt wordt en éénmalig een ruiter op de rug in stilstand. Dit was zeker niet mijn einddoel maar uiteindelijk belandde we hier vanmorgen wel, uitgerekend op de laatste dag van haar 'werkvakantie'. Zonder de minste weerstand stond Abby als een huis terwijl ze voor het eerst een ruiter op haar rug had. Het stappen aan de hand terwijl Liza op het zadel hing verliep al net zo probleemloos.

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de hulp van Liza die de afgelopen enthousiast heeft meegeholpen. Trots op het eindresultaat hebben we Abby vanmorgen herenigd met haar maatjes en mag ze lekker genieten van permanente weidegang tot 2015.