25 jan 2011

Getuigschrift van vakbekwaamheid voor het vervoer van dieren

Zo, dat is een hele mond vol, niet? Nieuwe regels zorgen weer voor extra onkosten. Lang werd aangekondigd dat op Europees niveau een getuigschrift van vakbekwaamheid nodig was voor transport van dieren, ongeacht of je je betreffende rijbewijs bezit. Het onderscheid zit m in privé vervoer of commercieel maar hoe ziet de wet dat?

Vervoer > 50 km en grensoverschrijdend vervoer wordt al gauw gezien als commercieel vervoer dus best zorg je dat je je papiertje op zak hebt om maar op orde te zijn. Moeilijk? Nee, in geen geval. Tot op het lachwekkende af eigenlijk. 25 multiple gok vragen waarvan 15 algemeen en 10 specifiek op het dier wat je wenst te vervoeren (paarden dus). De vragen (en antwoorden) kun je op voorhand al vinden in het cursusboek. Binnen 5 minuten stond ik dus weer buiten, maar wel € 100,- armer en het lijkt wel of het daar allemaal om te doen is. Door de staat te verrijken met een handvol euro's mag ik straks geoorloofd door heel Europa met een paard in de trailer rijden.

Want ja, met paard in de trailer naar Duitsland voor een demonstratie, dekking of om het dier bij zijn nieuwe eigenaar afleveren wordt allemaal gezien als commercieel transport. Of dit papiertje enige kennisverrijking tot gevolg heeft gehad is maar zeer de vraag maar we zijn weer volledig op orde.