2 apr 2009

Gangenpaardjes in training

De afgelopen jaren heb ik diverse paarden in training gehad. Over het algemeen gaat het dan om het verder opleiden op het gebied van gangwerk om vervolgens ook de eigenaar te scholen in het rijden van zijn/haar gangenpaard. Zo zijn er Tennessee Walkers, Spotted Saddle Horses maar ook Rocky Mountain Horses bij ons gekomen voor begeleiding.

Deze week hebben we een Rocky Mountain Horse (RMH) hengst uit Frankrijk op logée ter certificering. Bij Rockies is het nl zo dat elk paard uiterlijk in zijn 4e levensjaar zijn gangaanleg moet tonen alvorens het gecertificeerd kan worden voor de fokkerij. Al eerder hebben wij een RMH gecertificeerd voor deze mensen en zodoende kwam de vraag de 4 jarige Dos Amigos ook voor te rijden. Het grappige (en uitdagende) van een gangenpaard is hun aanleg voor meerdere gangen.

Bij aankomst liep Amigos enkel in draf, dat was wat zijn mens met hem had gereden. De kunst is om een paard te leiden naar een andere gang, zonder hem daarbij te forceren. Hierbij is het belangrijk dat een paard een gedegen scholing (basis dressuur) heeft gekregen en dat was bij Amigos zeker het geval. Tijdens de verschillende sessies reisden we door de wondere wereld van alle gangen. Ik heb de draf, fox trot, flat walk, tölt, stepping pace en telgang mogen doorlopen en tussendoor vooral veel dressuurmatige oefeningen gereden.

In het begin was het een rommelpotje van gangen waarbij geen enkele gang langer dan 10 meter vast gehouden kon worden. Doordat dit paardje in 2008 een goede basistraining heeft gehad is deze opfrissing in betrekkelijk korte tijd te realiseren. Zonder de basis zou dit maanden in beslag nemen. Voor mij is het natuurlijk heerlijk om in flat walk te rijden maar op onderstaande foto's zie je de verschillende gangen die de revu passeerden.