19 feb 2009

Back to the future

Van de week viel ik al zappend midden in een Engelse documentaire over het fokken van honden met als titel 'Kapot gefokt' (orgineel: Pedigree dogs exposed). Het ging hier om het doorfokken van honden tot het extreme waarbij weinig van de oorspronkelijke rasstandaard, gebruikersdoel en het uiterlijk behouden bleef. De gevolgen waren desastreus met vaak ernstige medische afwijkingen. Hoewel ik de documentaire zelf niet ter discussie wil stellen (die veel stof zal doen oplaaien en schokkende informatie bevat) wil ik een stukje eruit halen en aankaarten;

In de discussie over het fokken volgens een rasstandaard en het veranderen van het uiterlijk door de jaren heen werden foto's getoond van hoe een aantal rassen er vroeger uitzagen vergeleken nu. Hierbij werd ook aangehaald waar het dier van oorsprong voor gefokt werd; voor de jacht bijvoorbeeld.
Ik kan me best voorstellen dat wanneer een verandering geleidelijk plaats vindt, er aanvankelijk weinig opvalt. Echter bij het zien van 'toen versus nu' foto's was het verschil zo groot dat het schokkend was. En zo stelde ik me de vraag hoe dat bij onze Tennessee Walker is vergaan.

Zelfs in onze eigen kudde moet ik constateren dat niet alle paarden voldoen aan het oorspronkelijke type zoals bv City Girl en Strolling Jim. City Girl werd wereldkampioen in 1944, de periode dat Walkers nog als werkpaard werden ingezet. Een ander mooi voorbeeld is Strolling Jim. Dit prachtige paard heeft als 1e (in 1939)de titel wereldkampioen op zijn naam mogen schrijven en was helaas al gecastreerd. Strolling Jim was aanvankelijk ingespannen voor de wagen en werkte als 'farm horse' voor de kost. Bij ons in huis hangt een foto van dit geweldige paard; groot, stevig, zwaar gebouwd en flink bespierd.

In ons fokbeleid streven wij ernaar terug te fokken naar dit oude oorspronkelijke type Tennessee Walker. Vandaar ook onze voorkeur naar de oude bloedlijnen. Niet voor niets noemde wij 1 van onze nakomelingen Pleasure's Strolling Bud met een link naar Strolling Jim. Zowel Bud als zijn volle broer Ravi onderscheiden zich duidelijk van de meerderheid van de hedendaagse Walker. De modernere lijnen zorgen voor meer elegantie en verfijning wat vaak resulteert in paarden met een smalle borst, lateraler gangwerk en met veelal een heviger karakter dan het gemoedelijke werkpaard van vroeger.

Voor ons zijn Bud, Ravi en Silas 3 pracht voorbeelden van het oude type Walker in deze moderne tijd die wij van dichtbij hebben zien opgroeien. Onze merries Rose, Honor en Lilly hebben reeds bewezen zowel het karakter als de genen te bezitten om het oude type te kunnen behouden vermits wij ze kruisen met een hengst die buiten het typerende karakter, tevens de bouw, het gangwerk en stevige knoken heeft om een stukje uit het verleden weer terug in beeld te brengen.

Hier een foto van Oakwood's City Girl, geboren in 1939 en Can-Am's Honor & Respect, die 56 jaar later ter wereld kwam. De foto links boven is van de merrie Black Angel, dob 1939.




Voor de nieuwsgierigen naar de documentaire "Pedigree dogs exposed" (aanleiding van dit schrijven) klik hier.

2 feb 2009

Walking the way of the horse

In maart 2008 ging ik 3 drachtige Tennessee Walker merries ophalen in Duitsland. De paarden waren jaren als fokmerrie gebruikt en al die tijd slecht gevoed. Ze moesten dringend weg en ik had me opgegooid om ze ongezien over te nemen, ondertussen zoekende naar goede adressen voor ze. Eenmaal aangekomen op de stal keek ik recht in de ogen van Honor. 'Das ist mein Pferd.' zei ik direct. En zo bleef Honor bij ons.

Wat een fantastisch paard is dit. Ze is stevig van bouw, groot en heeft een diepe koffievos kleur die veranderd met de seizoenen. Meest bijzonder is toch haar karakter. Wij voelen elkaar perfect aan, alsof een communicatie lijntje ons verbind die kraakhelder paarden-/mensentaal doorgeeft. Honor bloeide op van een mager paard met een doffe vacht naar een statige merrie, goed gevoed en blinkend van gezondheid.

Honor is op en top Alpha merrie. Ze deelt de lakens uit in de wei die ze samen met Lilly en Secret deelt en je ziet haar ook veelal alleen staan terwijl de andere merries altijd samen zijn; het lot van een leider. Ook naar de mens toe geeft ze duidelijk haar wensen aan en is niet blij als deze niet ingewilligd worden. Trots is ze op haar naam en ze reageert altijd als ik haar daarmee aanspreek.

Dit weekend was het koud en de ijzige wind sneed dwars door je kleding heen. De paarden stonden in de wei terwijl ik hun paddocks schoonmaakte en een nieuwe lading hooi binnen haalde. Honor volgde nauwgezet al mijn handelingen alsof ze zeker wilde weten dat ik alles goed deed. In het voorbij lopen nodigde ik haar uit om met me mee te rennen (je moet toch warm blijven). Honor bedacht zich geen moment en rende met me mee. Het grappige was dat ik dus niet in de wei was maar er buiten liep. Ook op mijn stops en richting veranderingen reageerde ze nauwkeurig. Geweldig om te zien! Toen ik weer rustig verder liep had Honor er nog geen genoeg van en ze betrok Lill en Secret in het ren/race spel. Binnen een minuut galoppeerden en bokten 3 merries door de wei. Soms plots tot stilstaand komend en luid briesend. Wow! Die Honor straalt enorm veel kracht uit. Ik liet ze even begaan maar om de paarden niet helemaal gek te laten maken besloot ik er een halt toe te roepen. De vraag is dan hoe?

Ik stapte de wei in en riep Honor die net de andere richting uit galoppeerde. Ze draaide zich resoluut om en kwam op me af om naast me tot stilstand te komen met een hoog opgeheven hoofd, enorme rookwolken uit haar neus blazend. Op zo'n moment is het een extreem imponerende grote merrie! En toch, toch hoort ze mij haar roepen, toch komt ze naar me toe en loopt ze braaf mee haar paddock in.

Het is nog even wachten totdat het weer wat beter wordt en ik haar consequent kan rijden. Als ze dat met net zoveel plezier gaat ervaren als de rest van ons samen zijn dan wordt het een geweldig rijpaard. Wat ben ik blij dat Honor op mijn pad is gekomen.