2 dec 2008

Wormen

Een o zo bekend verhaal en iedereen kent vast de traditionele behandelwijze van elke 6 tot 8 weken ontwormen waarvan 2 x per jaar met Ivermectine om de horzellarven te nekken en 1x per jaar met Equi Max tegen lintwormen. Resistentie voorkom je door voldoende te ontwormen en met verschillende bestanddelen. Wanneer je je paddocks en weide dagelijks uitmest zou je zelfs minder vaak mogen ontwormen. Dat is bij ons het geval dus hoera, nog minder chemische troep in mijn paardjes te deponeren.

Een homeopaat of natuurgeneeskundige kan mbv pendel een controle uitoefenen. Let wel; hiervoor dient wel met de verschillene wormsoorten getest te worden. Daarnaast kun je je paard ook laten onderzoeken op de zwaarte van worminfectie dmv mestonderzoek (http://www.wormbestrijding.nl).

Eind van de zomer viel het me op dat Secret veranderde. Ze werd vinniger, schrikachtig en heviger om te rijden. In haar paddock kon ze zich rot schrikken om dingen die haar normaliter niet zouden interesseren en ook haar conditie ging achteruit. Secret begon haar manen te schuren, iets wat ze in de 8 jaar dat ze bij me is nog nooit had gedaan. Na het een korte periode te hebben aangekeken liet ik haar nakijken door onze homeopatische dierenarts. Zij constateerde een schijnzwangerschap wat mij helemaal niet vreemd overkwam na het verlies van Secret haar veulen in 2007 en het zien van haar reactie op de veulens van dit jaar. Ze maakte zelfs een uier aan en gaf melk.

Hoewel er een verandering plaats vond was ze nog steeds niet 'de oude'. Leerlingen konden haar niet langer te pakken krijgen in de wei terwijl Secret normaliter makkelijk met hun meeliep. Het was dus ook met name haar gedragsverandering wat me zorgen baarde. Ik was nog altijd niet tevreden en zo besloot ik bloed te laten trekken om vage de klachten hopelijk in kaart te kunnen brengen. De uitslag: te weinig rode bloedcellen wat duidt op bloedarmoede. Alle andere waarden zaten goed, zo ook het ijzergehalte.

6 weken hiervoor was ze nog ontwormd met Ivermectine. Ik besloot eerst met een vitamine en mineralen boost te werken. 3 weken later toonde de 2e bloedtest aan dat de waarden nog verder gedaald waren met als gevolg dat ook de leverwaarden achteruit gingen. Hoog tijd voor grove maatregelen!

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is nog altijd een bloedworminfectie. Hoe dat kon gebeuren was mij een raadsel. Al jaren laat ik mn paarden nakijken door de homeopaat en ik ontworm keurig netjes volgens aanwijzing van betreffend ontwormmiddel. Mijn dierenarts vroeg mij een spuit te laten zien en bracht licht in de duisternis: Hippomec® 600 bevat 12 mg ivermectine terwijl dit 18.7 mg behoort te zijn, een verschil van 36%. De gebruiksaanwijzing zegt echter dat dit genoeg is voor 600 kilo gewicht maar in werkelijkheid heb je daar dus 1,5 spuit voor nodig!!!

En wat gebeurt er als je te weinig geeft?? Juist ja, je paard bouwt resistentie op! En zo lijkt het erop dat we de oorzaak van Secret haar bloedarmoede hebben gevonden. Een zeer pijnlijke ontdekking. Goed, mijzelf valt misschien dan wel niets te verwijten maar ik kan het niet helpen me verantwoordelijk en vooral ook dom te voelen. Op 1 of andere manier mag je als eigenaar kennelijk niet vertrouwen op een gebruiksaanwijzing. Anderzijds ben ik zeer boos op de producent van dit middel die foutief informeert en indirect schuldig is aan de ziekte van mijn paard.

Ondertussen is Secret behandeld, zij staat tot einde van dit jaar op non aktief. Ze slikt braaf haar vitamine preparaat wat ze eigenlijk te smerig voor woorden vindt. Aan haar gedrag te zien gaat ze de goede kant op gelukkig. We wachten nog tot einde van het jaar voor een laatste bloedtest.

Aangezien ik met middelen op basis van Ivermectine en Febendazole ontwormde is het zaak de resistentie te doorbreken en stap ik voor een jaar over op moxidectine. Alle paarden zijn behandeld en hun mest wordt onderzocht om in een vroeger stadium een eventuele besmetting te kunnen constateren. De veulens zijn de eerste periode met Febendazole ontwormd (tegen strongyloides westeri aka veulenworm) dus die zijn gelukkig allemaal in orde.

Zo zie je maar dat je als paardenhouder nooit uitgeleerd bent...