19 nov 2008

350 km ruiterroute in Limburgse Kempen

De Limburgse Kempen telt meer dan 350 kilometer aangepaste paden voor ruiters en menners. Het netwerk is opgebouwd volgens het zeer geprezen knooppuntensysteem van het fietsroutenetwerk. De paden zijn meestal onverhard en veilig uitgestippeld door een vlak, bosrijk en rustgevend natuurlandschap. Je kan kiezen uit tientallen lussen, die perfect op elkaar aansluiten en die je op eigen maat kan combineren. Bijna alle paden zijn toegankelijk voor zowel menners als ruiters. Daar waar menners niet voorbij kunnen, is er voor hen een alternatief traject uitgestippeld. De ruiter- en menroutes in de Limburgse Kempen sluiten ook aan op het bestaande netwerk van onze noorderburen. Via de grensovergang Lommel - Bergeyk kan je paard overspringen op het netwerk van Kempen & Peel. En in Bocholt kan er naadloos aangesloten worden op het menpad van Weert.

Ritje op maat dankzij het knooppuntensysteem. Dankzij het ruiter- en menroutenetwerk kan je zelf je route uitstippelen. De knooppunten (kruispunten van ruiterpaden) zijn genummerd en onderweg duidelijk aangegeven met bruine rechthoekige borden.
De routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Je rijdt dus eenvoudigweg van knooppunt naar knooppunt, van nummer naar nummer. Op de handige ruiterkaart staan de knooppuntennummers en de afstanden daartussen duidelijk vermeld. Je bepaalt zelf hoeveel kilometer je wil doen en zo weet je perfect hoe lang je onderweg zal zijn. Het knooppuntensysteem biedt onbeperkte combinatiemogelijkheden. Je kan op voorhand aan de hand van de kaart een route op maat uitstippelen. Je noteert de knooppuntnummers op een papiertje en hop … weg ben je! De kaart kan in de zadeltas. Je moet enkel nog de borden met deze nummers volgen. Op de ruiterkaart staan de ruitervriendelijke logies, parkings/startplaatsen en ruitercafés met een apart icoontje aangeduid. Ook de hoefsmeden en dierenartsen uit de buurt staan vermeld op de kaart.

http://www.toerismelimburg.be/ruiterroutes


En het mooiste van dit alles... wij wonen in dit prachtige gebied! Op dit moment wordt zelfs hard gewerkt om "Bosland", het grootste bos van Vlaanderen te creeëren, (4.500 ha) in de gemeentes Hechtel-Eksel-Overpelt-Lommel. Wat een luxe!

"De Kamert"
(onze straat):