19 sep 2024

I had a dream...


Ruim 5 jaar ga ik nu paardloos door het leven. Voor mij was dit een enorme verandering die heel veel tijd in beslag heeft genomen om me aan te passen aan de nieuwe situatie. Maar het is gelukt! En natuurlijk mis ik mijn paardjes en denk ik regelmatig terug aan 'die goede, oude tijd'. 

Eerder deze week gebeurde er echter iets bijzonders. Maandagnacht had ik een levendige droom over Potter. Pleasure Pot o' Gold, mijn gouden champagne dekhengst die Pleasure Gaits bekend maakte in het gangenpaardenwereldje. In mijn droom waren Potter en ik bij elkaar. Het ging niet goed met hem. Hoewel ik weinig details weet over mijn droom, weet ik dat dus wel. Het was geen droom waar ik dingen zag maar juist voelde. Het was heel vredig, ik knuffelde hem. Het was duidelijk een afscheid. Verdrietig werd ik wakker en het eerste wat ik dacht was om de volgende dag contact op te nemen met de eigenaresse. Daarna ben ik toch weer in slaap gesukkeld en de dagen er na heb ik er nauwelijks bij stil gestaan.

Totdat ik vanmiddag zat te genieten van het najaarszonnetje en de droom mij weer te binnen schoot. Direct heb ik de huidige eigenaresse gecontacteerd en gevraagd hoe het met hem was. Haar reactie deed me verstijven van schrik en tegelijkertijd wist ik het al; Potter is afgelopen maandag gaan hemelen. Bizar dat ik uitgerekend die nacht over hem gedroomd heb en zo toch nog afscheid kon nemen. 

Potter, destijds kocht ik hem als 4 jarige hengst. Hij was zo groen als gras. Samen hebben we het ras gepromoot en veel demo's gereden; oa Dierenhappening, BeestigGoed, HorseFair en natuurlijk tijdens onze eigen Open Deur dagen. Potter was te zien op HippoTV met 'Ras in de Kijker' en op landelijke televisie in het programma '1000 zonnen'. Ook verscheen hij in diverse paardenmagazines over de hele wereld.

Met zijn glanzende gouden verschijning en mensgerichte karakter zette Tennessee Walking Horse Potter zijn stoeterij en trainingsstal Pleasure Gaits op de kaart. Een paard met mega veel gangaanleg en toch koos ik ervoor om hem nooit op een wedstijd uit te brengen. Daarvoor in de plaats hebben tig mensen  op deze hengst voor het eerst kennis mogen maken met de boterzachte gangen van de Tennessee Walker tijdens een workshop, clinic of Centered Riding les. In totaal heeft Potter ongeveer 25 nakomelingen op de wereld gezet, veelal raszuivere Walkers en een paar Spotted Saddle Horses. Zijn nakomelingen zijn verspreid over Europa; Nederland, Belgie, Denemarken, Duitsland en Frankrijk. 

Dit paard, een Tennessee Walking Horse, een hengst, heeft mij zoveel waardevolle lessen geleerd en dat zal ik nooit vergeten. Zo is een hengst prima te houden in weide en paddock samen met zijn merrie(s) en zelfs zijn nakomelingen. Door omstandigheden moest hij ooit mee om een demo te geven terwijl ik hem weken niet gereden had. Stel je voor; een jonge hengst zo uit de wei getrokken en op een evenement gezet tussen vreemde paarden en merries. Potter deed alsof dat dagelijkse routine was. Of tijdens de Dierenhappening in Hasselt met Kabouter Plop op de foto? Natuurlijk! Zonder hoofdstel rijden? U vraagt, wij draaien. Maar ook de hengst en zijn harem, zo leerzaam.

Je kwam bij mij als een iele, wiebelige puber. Het duurde nog een paar jaar voordat je open bloeide en een stevige vent werd maar altijd met dat hart van goud, net als je bijzondere vachtkleur. Dankjewel kanjer, voor de tijd die we samen hebben gehad maar ook voor de bijzondere ontmoeting in dromenland eerder deze week. Zonder dat ik het zelf heb beseft, ging onze connectie dieper dan verwacht. 

Samen met Potter is ook Honor gaan hemelen. Te zien onderaan de reeks, liggend met Potter in hun paddock. Ook zij word gemist!

Tot ooit!



























nb. foto's staan in willekeurige volgorde