24 aug 2015

Bemest versus onbemest hooi

Vorig jaar hebben we veel miserie gehad met het hooi. Door de enorme regenval was de oogst slecht en onze vaste hooileverancier kon ons niets anders dan hooi leveren met een muffe geur ==> schimmel. We probeerden pakken van verschillende percelen maar het mocht niet baten. Sommige paarden gingen er van hoesten en we hebben veel getobt met hooi weken etc. Uiteindelijk besloten we te gaan zoeken naar een andere leverancier en die vonden we zelfs in de buurt, ons geluk kon niet op.

2 weken geleden begonnen we met het nieuwe hooi van dit jaar. Het had 8 weken gelegen, was mooi om te zien en rook heerlijk. Maar de paarden vonden het maar niks! Aanvankelijk dacht ik dat het aan een individueel pak lag wat niet goed was maar nee, ze knabbelden er hooguit van. Wat moet je anders als je 's nachts in een paddock staat met enkel dat hooi tot je beschikking? Ik heb me gek lopen prakiseren naar de reden en natuurlijk ook naar de oplossing. Toevallig kwam mijn dierenarts langs en vroeg ik hem wat hij van het hooi vond. En inderdaad, hij beaamde dat het er goed uit zag en prima rook. Was het perceel toevallig met drijfmest bemest? :( dat was het geval, mijn grote minpunt van deze overstap naar een andere leverancier. Volgens onze dierenarts zijn er paarden die geen hooi eten wanneer het land bemest is met drijfmest, met name als het van varkens is. Wel kreeg ik het advies om zodra ik goed hooi had gevonden, voldoende te reserveren omdat men door de droge zomer in het voorjaar zeker zonder hooi komen te zitten.

1 ding is zeker; als mijn Ravi iets niet eet, dan is er iets niet in orde. Ik weet dat hij kieskeurig is maar ik vertrouw op zijn bevindingen. Dus er zat niets anders op om toch weer ander hooi zien te bemachtigen. Aangezien de eerste oogst van dit jaar goed was heb ik onze oude leverancier weer gebeld en die kon meteen de volgende dag leveren. Wauw!

Dit weekend kwamen ze hooi leveren. Affijn, meteen het moment om ook de hooiopslag te voorzien van nieuwe pallets. We hadden plastic pallets op de kop getikt met veel openingen voor verluchting. Plastic zal minder snel stuk zullen gaan dan houten pallets die toch gaan rotten. Het bleek een klus die toch niet 1, 2, 3, gedaan was. Onder de pallets kwam een enorme hoeveelheid oud hooi en vlas te voorschijn inclusief stof, schimmel, oude muizennesten en een hommelnest. Veel later dan gepland kon de opslag gevuld worden met nieuw hooi. Eigenlijk ben ik heel blij met deze verandering want dit hooi is onbemest. Waar kun je dat nu nog vinden? Het is een bewuste keuze en natuurlijk weten ze dat ze minstens 30% meer hooiopbrengst zouden hebben wanneer ze zouden bemesten. Toch weigeren ze dit en wij zijn ze daar dankbaar voor. Eigenlijk moet deze schoonmaak ten minste 1x per jaar plaatsvinden. Door de nieuwe indeling kunnen we meer hooi kwijt. Het hooi ligt perfect opgeslagen; droog met doorluchting van 3 kanten en ook de onderkant kan nog verluchten. Wanneer we het dak nog gelijk trekken met dat van de overkapping van de paddocks dan kunnen we nog zeker 60-80 extra pakken opslaan. Bonus: onze Muis is ook weer content met haar vernieuwde slaapplaats.

De eerste plakken hooi werden gretig verorberd door de paarden, dankbaar dat ze eindelijk iets fatsoenlijks te eten kregen. Sorry!! Ik was zo blij dat ik hooi had gevonden van goede kwaliteit dat ik de drijfmest voor lief had genomen. Mijn paardjes hebben me op mijn plek gezet, ik raak nooit uitgeleerd. Dank jullie wel!