10 okt 2014

Het beleren, stapje voor stapje

Hoewel we over het algemeen Rocky Mountain Horses en Tennessee Walking Horses in training krijgen, vind ik het erg leuk om weer een Mangalarga Marchador in ons midden te hebben. Dit keer een 4 jarige ruin die al de nodige basis aan grondwerk kent maar nog niet echt bereden is. Doel is natuurlijk om hem (en zijn berijdster) naast het inrijden ook gangtechnisch verder te begeleiden.

Gangenpaard of niet, in de basis werkt het zadelmak maken natuurlijk precies hetzelfde als bij een dravend paard. Er zijn trainers die altijd volgens een vast stappenplan werken, ik doe dat dus niet. Dwz, ik werk wel degelijk stapje voor stapje naar het einddoel maar ik kijk altijd naar het paard zelf en werk veel op gevoel. Waar staat het op dit moment, wat is zijn karakter, zijn kennis, hoe staat hij in het leven en hoe past hij zich aan aan de nieuwe situatie. Het komt voor dat een paard al één en ander heeft geleerd in zijn vertrouwde omgeving maar dat is geen garantie dat hetzelfde paard op een nieuwe lokatie met nieuwe mensen net zo reageert als thuis. Ik neem dus de tijd voor een kennismaking, elkaar goed aftasten en doe daarbij een aantal stappen terug van wat het paard volgens de eigenaar al kent. Als alles goed gaat, dan verloopt dit proces vlot en kunnen we na een gedegen kennismaking al vrij snel door naar een volgende stap.

Onderstaande foto's geven in vogelvlucht diverse stappen aan die doorlopen worden. Tijdens elke sessie is er weer een herhaling van het reeds eerder geleerde, dit om nogmaals te bevestigen maar ook om vertrouwen te geven alvorens we doorgaan naar een volgende, nieuwe stap. Hier hoort ook het desensibiliseren bij wat ik bij elke sessie herhaal. Hoe koel sommige paarden ook mogen lijken, dit desensibiliseren kan zeker een toegevoegde waarde zijn in het trainingsproces zodat een paard niet onverhoopt schrikt van bv een stijgbeugel die onverwachts tegen de buik tikt of een tak van een boom of struik die het paard raakt tijdens een buitenrit in het bos of wanneer je een jas uitdoet terwijl je op je paard zit. Deze houden we er dus zeker in!

Verder het sturen vanaf de grond, daarna een herhaling maar dan met ruiter op de rug waarbij de ruiter passief meelift. Tussendoor wordt er natuurlijk veelvuldig beloond. Langzaam werken we van een passieve naar een aktieve ruiter en zal mijn functie als begeleider steeds passiever worden totdat begeleiding volledig wegvalt. Hoewel alles er goed en veelbelovend uitziet bleek toch wel dat de steun vanaf de grond erg gewaardeerd werd door onze viervoeter want toen ik 'uit' de sessie wegliep (maar nog altijd binnen de roundpen bleef), stapte hij pardoes van de hoefslag af en draaide zich direct naar me toe waaruit bleek dat ik toch een aktievere functie had dan ik zelf had gedacht.