Een kleine 6 jaar hebben we samen geleefd. In mijn zoektocht naar een hengst met oude bloedlijnen, type Heritage, besefte ik in 2005 dat er zojuist een exemplaar bij ons was geboren; Ravi. We besloten hem aan te houden en te zien hoe hij evolueerde. In de tussentijd wilden we wel heel graag een hengst aanschaffen die goed combineerde met de merries op onze stoeterij. Ondanks de zoektochten overzee, troffen we onze hengst op ons eigen continent in Duitsland.
Aanvankelijk wilde ik hem niet gaan bekijken door zijn opvallende kleur; een op kleur gefokt paard kon nooit aan mijn eisen voldoen. Maar zijn oogopslag deed mij smelten en zijn beweging was verrassend ruim. Ik ging overstag en samen met Oscar gingen we op bezoek. Daar stond hij dan; alleen op stal omdat hij nog wel eens wilde uitbreken. Diep goud van kleur door gebrek aan zonlicht, jong en onervaren. Onder zadel was hij nog heel groen, precies wat we zochten. Liever 5 jaar met weinig uren onder zadel dan te jong ingereden en overbelast. Het was echt een jochie en ik sloot hem onmiddellijk in mijn hart. Hoewel deze jonge adonis over oude bloedlijnen beschikte, voldeed hij niet volledig aan het Heritage profiel. Voor ons geen reden om hem te laten staan.
Omdat wij Ravi zijn vader nog ter dekking hadden staan op ons kleine perceel, verhuisde onze eerste eigen hengst voor een maandje naar collega fokkers waar hij ook nog getraind zou worden. Helaas maakte hij tijdens zijn eerste uurtje in de wei een enorme buikschuiver waardoor hij zich blesseerde waar hij nog lange tijd last van bleef houden. Zijn naam was Swiss Pride of Hyland, roepnaam Swissy. Geen naam voor een stoere dekhengst en ik doopte hem om tot Pleasure's Pot o' Gold omdat hij in alle opzichten voldeed aan mijn zoekeisen; een gouden paard, zowel qua innerlijk en uiterlijk met veel potentieel.
In de jaren die volgden is Potter voorgesteld op beurzen en evenementen, tijdens onze jaarlijkse open deur en in tijdschriften voor raspromotie. Het jonge, slungelige knulletje mondde uit tot een echte kerel. Hij was mijn steun en toeverlaat tijdens demo's en werd zelfs een keer totaal onverwacht mee op pad genomen terwijl hij weken niet gereden was. Ik werd niet teleurgesteld. Potter zijn nakomelingen kwamen niet enkel op onze stoeterij ter wereld, maar ook in omringende landen zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk. Ook verhuisde een dochter van hem naar Denemarken.
Anno 2011 is onze mening over Potter niet veranderd, integendeel. Wel is onze stoeterij uitgegroeid tot 12 paarden. Verkleining van ons perceel en met een baby op komst moeten we ervoor blijven zorgen dat iedereen dat krijgt wat hij/zij verdiend. Al die jaren hebben wij Potter sociaal kunnen houden met 1 of meerdere merries. Voor dit seizoen zullen wij echter een rustpauze inlassen en geen merries laten dekken. Potter isoleren is geen optie voor ons. Eén van zijn fans bood uitkomst; Potter mag zijn werk voortzetten elders in België, in dezelfde soort omgeving waar hij bij ons ook in heeft geleefd: een weide met paddock en vriendin. Sterker nog, het is een oude bekende van ons. Honor heeft nl in 2010 al een dochter van Potter ter wereld gebracht.
Gistermiddag verhuisde Potter naar zijn nieuwe stek. Zijn huidige maatje Lulu vond het maar niets, gelukkig stond een klein uur verderop Honor al op hem te wachten. Ik geloof niet dat Potter ons gaat missen. En zo wordt het sprookje van de hengst met een gouden karakter en boterzachte gangen voortgezet...
Wij wensen Henk en Ankie heel veel succes en plezier met hun gouden pracht. Potje, we gaan je missen jong!