Tennessee, en vele andere staten in Amerika, is rijkelijk gevuld met rood geverfde stallen. De één staat er nog verder vervallen bij dan de ander. Soms vraag je je echt af hoe het mogelijk is dat zo'n bouwval überhaupt nog recht staat, zeker met de tornado's die voorbij komen.
Toen ik een serie foto's van rood geverfde stallen vond heb ik deze dan ook direct toegevoegd aan m'n blog (scroll volledig naar beneden). Veel stallen zijn typerend voor wat je in Tennessee kunt aantreffen, zeker wanneer je wat verder van de 'bewoonde' wereld af gaat. Ik blijf het speciaal vinden en heb een zwak voor deze vaak instabiele optrekjes en hun geschiedenis. Ogenschijnlijk staan de meeste op instorten en wanneer je dan een stal binnenloopt dan lijkt het reuze mee te vallen. De oude houten balken zitten wel vol met houtrot, deuren hangen vaak uit het lood en her en der zijn planken afgebroken. Het is er extreem stoffig, stinkt vaak naar ongedierte (muizen ed) en de ruimtes zijn veelal stikdonker. Toch blijven de meeste stallen in hun functie tot ze er letterlijk bij neervallen. Ik heb me voorgenomen om tijdens ons volgende verblijf in Amerika de nodige foto's van deze bouwvallen te gaan maken.
Er schuilt nog een heel verhaal achter de rode kleur en wonderlijk genoeg heeft het met ons Europeanen te maken:
If you've ever driven through a rural area, it's likely that you've seen the red barns that speckle the farming landscape. There are several theories as to why barns are painted red.
Centuries ago, European farmers would seal the wood on their barns with an oil, often linseed oil -- a tawny-colored oil derived from the seed of the flax plant. They would paint their barns with a linseed-oil mixture, often consisting of additions such as milk and lime. The combination produced a long-lasting paint that dried and hardened quickly. (Today, linseed oil is sold in most home-improvement stores as a wood sealant.) Now, where does the red come from?
In historically accurate terms, "barn red" is not the bright, fire-engine red that we often see today, but more of a burnt-orange red. As to how the oil mixture became traditionally red, there are two predominant theories:
* Wealthy farmers added blood from a recent slaughter to the oil mixture. As the paint dried, it turned from a bright red to a darker, burnt red.
* Farmers added ferrous oxide, otherwise known as rust, to the oil mixture. Rust was plentiful on farms and is a poison to many fungi, including mold and moss, which were known to grown on barns. These fungi would trap moisture in the wood, increasing decay.
Regardless of how the farmer tinted his paint, having a red barn became a fashionable thing. They were a sharp contrast to the traditional white farmhouse.
As European settlers crossed over to America, they brought with them the tradition of red barns. In the mid to late 1800s, as paints began to be produced with chemical pigments, red paint was the most inexpensive to buy. Red was the color of favor until whitewash became cheaper, at which point white barns began to spring up.