30 sep 2015

Principe kwesties

Onlangs vond het TWHBEA EK voor Tennessee Walking Horses plaats, dit keer in Nederland. De jury die het TWHBEA stamboek had gestuurd heeft 2 HPA violations op haar naam staan en is tevens trainster van Allison Thorson, dochter van de eigenaar van Thor Sport Farm. Dit is de trainingsstal in Tennessee die in augustus in het nieuws was voor de zeer belastende under cover video's van de Amerikaanse Humane Society HSUS. (zie vorig blog bericht)

Waarom?
Waarom stuurt het stamboek juist zo iemand naar Europa? Een Big Lick trainster? Dat is iets wat de gemiddelde (onwetende!) European als dierenmishandeling ziet. Wat voor waarde heeft het om zo iemand je paard te laten beoordelen voor een rozetje? En dan ook nog eens iemand met HPA violations, dwz dat deze persoon de toegang tot de wedstrijd is geweigerd omdat haar paard een vreemd smeerseltje (chemicalien) op de benen heeft en in 2014 littekens heeft.

Het is onbegrijpelijk voor Oscar en mij dat mensen die weten van deze informatie, bewust meedoen aan de wedstrijd. Wij snappen dit echt niet! Zijn wij dan de enige? En dus plaatste Oscar 2 dagen voor de wedstrijd een post op een Nederlandse Facebookpagina voor gangenpaarden. Gelukkig kreeg de discussie veel bijval van gangenpaardenliefhebbers. De lezers van de discussie riepen op voor een boycot van de wedstrijd, iets waar helaas geen gehoor aan is gegeven door de deelnemers. Het is ongetwijfeld niet leuk om als deelnemer een dergelijke discussie te moeten lezen vlak voor de wedstrijd maar anderszijds is er zero to no response geweest op de berichtgevingen over het jurylid binnen de 'rasgebonden' Facebookpagina's. Kennelijk wil daar de overgrote groep nog altijd een rozetje winnen, ongeacht wie er jureert. De discussie buiten het bekende groepje liet zien dat paardenliefhebbers toch echt anders naar de 'interne' situatie kijken. En pas op: dit heeft ook gevolgen voor raspromotie, de fokkerij, trainingen, verkoop en alle mogelijkheden die het ras te bieden heeft. Op dit moment zal het ras zeker niet doorbreken qua positieve bekendheid in Europa en nee, dat ligt niet aan mij noch aan andere liefhebbers die Big Lick en mishandeling liever gister dan vandaag nog uit de wereld helpen.

Er wordt gespeculeerd dat de HPA violations niet bewezen zijn en dat iedereen deze 'onzin' op internet kan zetten. Awel, hier heb je ze: een violation in april 2012 voor vreemde substantie op de benen van het paard en in juli 2014 een HPA violation voor aantoonbare littekens. In beide gevallen gaat het om hetzelfde paard dus smoesjes in de zin van 'ze had het paard net gekocht dus die littekens komen niet door haar trainingstechnieken' gaan hier niet op.

Waarom?
Waarom blijven mensen (die zich niet schuldig maken aan dergelijk misbruik) dit stamboek en hun judges steunen? Waarom?

Waarom?
Waarom blijven er altijd maar weer verwerpingen worden opgegooid die kant nog wal raken? Ja, maar ik ben tegen dierenmishandeling en ik support Big Lick niet, maar het is zooooooooooo gezellig zo'n wedstrijd... TWHBEA stuurde het jurylid over, wij konden niet kiezen... Eh, wat dacht je van vriendelijk bedanken? Botweg weigeren mag ook!

Waarom?
Waarom wordt er niet ingezien dat zolang het TWHBEA stamboek en deze foute judges zowel financieel als mentaal gesteund blijven worden, er geen constructieve verandering zal gaan plaatsvinden?

Waarom?
Waarom beseffen deze deelnemers die zoveel plezier hebben op deze wedstrijd niet dat zij de portemonnee vullen van mensen die hun geld gaan uitgeven aan chemicalien om de benen van hun favoriete ras te gaan pijnigen, of stacks kopen en die onder hun hoeven kloppen zodat deze tot ongekende en vooral onnatuurlijke hoogtes worden opgetild (maar wel pas nadat de chemicalien goed in het vlees van de koten is ingetrokken).

Waarom?
Waarom moeten hier excuses voor gemaakt blijven worden?

Goed, ik heb principes en daar hou ik me aan vast. Al kost het me wel het nodige; klanten maar ook vriendschappen. Jammer dan. Dit kan niet, dit kan echt niet!

Je kunt nl ook een gezellige wedstrijd organiseren met een jurylid die wel een goede naam heeft, ook in Amerika. Bovendien krijgen jij en je paard dan een reële beoordeling die eerlijk is en in lijn met datgene wat van nature haalbaar is voor een Tennessee Walker. Blootvoets, bitloos, met een standaard fabrieksijzer of 'normaal' bit zonder ellelange shanks. Het doet mij pijn om te zien wat de opkomst is voor deze wedstrijd en dat veel van deze mensen zich niet hebben aangemeld voor het ETWHA EK in 2014 met een FOSH judge, die tevens werkt voor de Humane Society. Waarom?

Iedereen mag een mening hebben, ook ik. Vindt wat je ervan wilt vinden. Ik ben tegen rollkür en zal nooit meedoen aan een wedstrijd als iemand jureerde die zich daar schuldig aan zou maken. Dat is mijn principe. En laten we eerlijk zijn; rollkür staat in geen verhouding tot de gruwelpraktijken die plaatsvinden bij het trainen van de zogenaamde Big Lick. Naief over dit onderwerp ben ik al jaren niet meer. Struisvogelpolitiek, ook daar geloof ik niet in. Standpunt innemen en daaraan vasthouden, al kost het je soms iets, het is allicht minder dan de pijn die ons favoriete ras nog altijd te vaak moet doorstaan.

1 ding: hou op met kwade vingers wijzen naar mensen die dierenmishandeling de wereld uit willen helpen en denk 2x na voordat je bewust of onbewust een bijdrage geeft aan het in stand houden van barbaarse trainingspraktijken.

The proof is in the pudding....
Foto 1:
Leigh Ann Stuart op Bustser's Rebel Rouser
Foto 2:
Allison Thorson op wereldkampioen The 9th Wonder, getraind door Leigh Stuart Stables.