3 apr 2015

Kiezen tussen welzijn en welvaart

Al jaren bestempel ik (en velen met mij) Amerikanen als barbaren zoals zij met paarden omgaan. Alsof het een wegwerp product is of een fiets zonder gevoel en emoties. Wij Europeanen lopen wat dat betreft een stuk voor. In Amerika vindt je nog klasses waar 2 jarigen onder zadel gereden worden wat betekent dat deze dieren al vanaf 18 maanden onder zadel gaan. Absoluut absurd wanneer je weet hoe lang een paard er over doet om te volgroeien. Het meest uitgebreide en populaire artikel hierover is geschreven door Dr. Deb Bennett. In haar stuk haalt ze een voorbeeld aan van Ranger, een 2,5 jarige Tennessee Walker. Dr. Deb Bennett geeft uitvoerig uitleg over de ontwikkeling van een paard en legt de nadruk erop dat het uiterlijk van een paard niets te maken heeft met de volgroeiing van botten. In het uitgebreide stuk geeft Dr. Deb Bennett aan dat het inrijden van het jonge paard pas veilig is vanaf de leeftijd van 4 jaar.

Toch zeker de laatste 10 jaar is de recreatieruiter zich zeer bewust van bovenstaande en worden jonge paarden doorgaans vanaf de leeftijd van 4 jaar zadelmak gemaakt. Iets wat bij IJslanders all decennia lang zo gebeurd. En 4 is een minimum leeftijd, er zijn ook mensen die niet voor het 5e of zelfs 6e jaar inrijden. Vreemd is dat zeker niet wanneer je je bedenkt dat een paard met gemak de leeftijd van 30 jaar kan halen. Waarom te vroeg inrijden en daarmee lichamelijke klachten zoals arthrose in de hand spelen?

Eerder deze week stond ik paf toen ik een aankondiging zag van een veiling van dressuurpaarden in Nederland. Er werden 3 jarige paarden onder zadel aangeboden. Nu weet ik dat men in de sport paarden op 1 januari laat verjaren. Voor mij een vreemde methode maar wie ben ik. Aangezien het veulenseizoen doorgaans begint in april, zou een 3-jarige pas in april officieel 3 worden. Als er vandaag paarden geveild worden die al onder zadel zijn dan betekent dat concreet dat ze ergens halverwege hun 2e levensjaar zijn ingereden. Dat kan toch niet waar zijn? Had ik de gemiddelde Europeaanse ruiter dan te hoog ingeschat? Nieuwsgierig klikte ik op de lijst van veilingpaarden.

En ja hoor, tot mijn grote teleurstelling zie ik een reeks paarden die deze en volgende maand 3 jaar worden en nu onder zadel onder de hamer gaan. En dat allemaal voor de commerce. Natuurlijk moet er brood op de plank komen, dat geldt voor iedereen, maar niet ten koste van het welzijn van een dier! Toegegeven, inrijden op 2,5 jarige leeftijd is nog altijd beter dan inrijden op 18 maanden zoals in Amerika nog vaak voorkomt, maar in beide gevallen is het veel te vroeg voor het paard. Wij Europeanen weten beter, laten we het dan ook beter doen! En als het geld dan zo belangrijk is, stap dan over naar een andere branche en ga auto's verkopen ipv levende wezens.

Nb foto van 3 jarige merrie Abby die de grondbeginselen leert als voorbereiding op het rijden wat op 4 jarige leeftijd gaat beginnen