1 feb 2015

Een nieuw begin voor Noukepouck

Een kleine 1,5 jaar geleden moest ik om gezondheidsredenen terug in hoeveelheid paarden. Het was een zware opgave om een keuze te maken uit de 8 paarden die nog bij ons waren. We hadden immers al eerder ons bestand verkleind van 13 naar 8… Onder de te koop staande paarden bevond zich ook Anouck. Vreemd genoeg een paard wat enorm dicht bij me stond maar toch besloot ik haar te verkopen. Waarom dan toch? Zeker niet om de hechte band die wij samen hebben. Eigenlijk meer omdat er andere paarden waren die ik niet kon verkopen zoals Ravi, Lilly en Dino (Lucas zijn pony). Beetle wilde ik aanhouden om evt in de toekomst nog een veulen te fokken. En eerlijk is eerlijk, van de paarden die zeker zouden blijven waren er 2 die het Anouck zeker niet makkelijker maakten in de groep. Dan daarbij was het voor Anouck beter om meer persoonlijke aandacht te krijgen en regelmatiger met haar te werken dan wat ik haar momenteel kon bieden. Dus ook voor Anouck was dit een goede beslissing al geloof ik niet dat zij het er zelf mee eens was. Telkens wanneer er iets gebeurde waardoor mijn bezorgdheid om haar welzijn groeide twijfelde ik over de verkoop. Direct daarna knapte ze op en wanneer ik weer vond dat ik een nieuwe plek voor haar moest gaan zoeken dan begonnen de kuren weer.

Het vinden van de juiste persoon die Anouck zou zien zoals ik haar zie, dat was de grootste uitdaging. Haar zou begrijpen, hoe ze denkt, hoe ze handelt. Haar onzekerheid maar ook haar kracht zou zien en haar enorm koele karakter mits in de juiste handen. Zucht………… Het was mijn verantwoordelijkheid om die persoon te vinden, hoe lang het ook zou duren. Niemand begreep waarom Anouck zo lang te koop stond. Zo’n prachtige verschijning, die kleur, boterzachte gangen etc. De foto’s en filmpjes lieten Anouck als het ideale paard zien. En dat was ze ook! Alleen moest dat wel met de juiste persoon zijn. Dus mijn screening was hard; alle onzekere mensen vielen bij voorbaat af. Degene die door de eerste selectie kwam en persoonlijk met Anouck kennis maakte viel al gauw door de mand. Dwz, Anouck gaf direct aan of het klikte of niet. Al snel troffen we een juiste persoon die helaas geen ruimte had om Anouck in haar groep op te nemen, bummer! Keer op keer paste ik de omschrijving aan om de wat onzekere ruiter te ontmoedigen te reageren op de advertentie.
Was Anouck dan zo moeilijk? Nou, nee, eigenlijk niet. Anouck is echter een zeer gevoelig paardje die stemmingen haarfijn aanvoelt. Bespaar jezelf de moeite om een emotie weg te duwen, Anouck weet wel beter. En dan kun je beter maar niet op haar rug stappen. Zo moesten wij haar afgelopen jaar desensibiliseren omdat ze als de dood was van de aanraking van stijgbeugels op haar lichaam door iets wat voor ons een futaliteit was. Dit soort issues kosten tijd maar zijn zeker niet onoplosbaar. Toch maakte Anouck met meerdere mensen een connectie: Els, degene die haar onder zadel heeft gebracht, Koji, de Japanner die in totaal 12 weken met haar heeft gewerkt nadat ik ziek was en ook Liza heeft afgelopen zomer 6 heerlijke weken met haar beleeft door voornamelijk buiten door de bossen te rijden. Helaas waren geen van deze mensen in staat om Anouck mee naar huis te nemen dus de zoektocht ging door.

Een paar weken geleden kreeg ik een email van iemand die Anouck haar advertentie had gezien. Na het lezen van de mail stond het voor mij als een paal boven water: dit is ZE! Er volgden lange emails en telefoongesprekken. Het enige wat ik hoefde te doen was vooral heel open en eerlijk alles vertellen wat er te vertellen viel. En ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die terugdeinzen voor een aantal verhalen over deze pracht dame. Net zoals mijn laatste column over haar in Ros verre van een verkooppraatje was. Maar ik was ervan overtuigd dat de juiste persoon dat niet zou doen. Die zou haar begrijpen, haar daar juist om waarderen, die zou diezelfde band kunnen opbouwen zoals ik die al jaren had.

Het eerste bezoek vond plaats tijdens de enorme storm van een paar weken terug. Elk nadeel heeft een voordeel; als dat een positieve ervaring is dan kan het zonder storm alleen nog maar beter worden. Hoewel Anouck moeite had zich van me los te maken heeft ze toch braaf grondwerk gedaan met deze ‘vreemde’. Mijn intuïtie was goed geweest, dit was echt DE persoon. De twee vriendinnen die ze had meegenomen konden ook niets anders dan goedkeurend knikken. Dit was het type paard wat hun vriendin zocht. Ondanks het noodweer heeft ze zelfs Anouck gereden en daar was het bewijs dat Anouck een koele kikker is: 3 maanden niet gereden en in een storm met een vreemde op haar rug zonder enig probleem. Ik weet dat er een aantal mensen zijn die Anouck kennen en hier hun wenkbrauwen vol ongeloof bij ophalen. Maar dit is Anouck! Zeer selectief in haar keuze. Een week later zagen we elkaar weer en nu was het aan mij om een stap terug te doen. Ik stuurde de twee het bos in na een korte uitleg welke route ze moest rijden. Haar dochter ging op de fiets mee.

Ergens wist ik dat alles goed was maar wat was ik me er zeer van bewust dat wanneer dit fout ging, ik weer van voor af aan alles kon opbouwen met Anouck. Wat maakte ik een zucht van opluchting toen ik ze terug thuis zag komen met de berijder glimlachend van oor tot oor. Tegelijkertijd voelde ik een pijnscheut door mijn hart. Anouck heeft een nieuwe verzorger en maatje gevonden.