25 jun 2013

“Horse abuse is anything that we inflict on a horse that does not benefit the horse.” Ross Jacobs

23 jun 2013

Memories

4 jaar geleden is het alweer dat we de Prior Mountains bezochten. Een unieke ervaring die van veel te korte duur was. Slechts 24 uur verbleven we tussen de Mustangs op de top van de Prior Mountains. Penn's Cabin was verboden gebied verklaard door onze gastheren dus kampeerden we in tentjes naast de cabin. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de frustratie van het gedrag van onze mede reizigers nog altijd aanwezig is, hoe mooi de herinneringen aan de wilde paarden ook zijn. De koele emotieloze houding terwijl ik doodziek was van hoogte ziekte, iets wat in extreme gevallen zelfs fataal kan zijn. Het kinderachtige gedrag dat slechts 1 persoon in staat was auto te rijden terwijl iedereen al jarenlang een rijbewijs heeft, het afgebroken bord van de Priors dat door Oscar werd gevonden en onmiddellijk ingepikt en het verbod om in Sheridan, Wyoming meer dan 1 tack te bezoeken. Tja, daar kan ik me nog altijd over opwinden...

Maar!
Nooit zal ik de ontmoeting met Shaman vergeten. Een paard met een message. Oud maar niet moegestreden, vol humor en het leven accepterend zoals het is. Nog altijd krijg ik kippenvel als ik aan hem terug denk. De bijzondere relatie van Shaman en zijn 'zoon' Bolder. We ontmoetten de beroemde Cloud en zijn harem. En hoeveel mensen hebben de eerste uren van een in het wild geboren veulen mogen aanschouwen? Compleet met een rivaliserende hengst (Cloud notabene!) die verwoede pogingen uithaalt om het (hengst)veulen te stelen en doden. De wandelpaden van de wilde mustangs, zo diep uitgesleten dat ze een nieuw pad maakten nog geen 5 meter van het oude pad om dag in, dag uit dezelfde weg te bewandelen. Hoezo is een paard een routine dier? Het uitzicht, de mooie bloemen en dat jonge beertje midden op het pad die zijn moeder kwijt was.

Ik heb geleerd te kijken naar paarden, van een afstand. Interacties bestuderen en zien uit te vinden hoe eea in elkaar zit. Zo begreep ik niets van de liefdevolle relatie tussen 2 hengsten in 1 harem. Ik zag hoe Shaman uit de harem wilde lopen en Bolder haalde hem terug om vervolgens elkaar lekker staan te kriebelen in de hals. Pas later leerde ik dat de leider van de harem, Bolder, was opgegroeid in de harem van Shaman. Hij was dan wel niet zijn echte vader maar Shaman is wel altijd haremleider van de groep geweest en ook nu Shaman deels solitair leefde, was Bolder dit niet vergeten. Nog altijd kan ik niet plaatsen waarom 3 jonge hengsten en een merrie samen leefden. Mooi om te zien was de groep batchelor hengsten die een poging deden merries te stelen van de harem van Baha die op zijn beurt meer begaan was met het veiligstellen van zijn merrie en pasgeboren veulen.

En ik heb ook weer wat geleerd van mensen; door onze verschillende manieren van communiceren, zowel verbaal als non-verbaal, is het lezen van non-verbale communicatie wat achter gebleven. Zo kunnen mensen zich anders voordoen dan dat ze zijn. Daar kom je snel achter wanneer je 4 dagen 24/7 op elkaars lip zit. Steeds meer probeer ik mn intuïtie te volgen en dat doet me goed! En als je iets wordt afgenomen, dan zul je ongetwijfeld nog iets veel beters vinden. En dat deden we!

Voor de kleine 24 uur in de Priors waarvan ik slechts de laatste 10 uur aanspreekbaar was, heb ik een enorme hoeveelheid herinneringen die ik koester. De tweede helft van juni is het moment om de Prior Mountains te bezoeken. Hoewel het 's nachts nog altijd rond het vriespunt is, stijgt het kwik overdag tot 20+ graden. Kortom, ideaal! Dit weekend zou zo'n geschikt weekend zijn, inclusief volle maan, als bonus ;)

12 jun 2013

Anouck in aktie (te koop)

Nadat Anouck in juli vorig jaar onder zadel is gegaan is zij de maanden erna regelmatig gereden. Kort ritjes, hetzij in de piste, hetzij op wandeling door het bos en over de weg. Alles verliep voorspoedig al had Anouck een broertje dood aan op tempo lopen. Na een pauze van ruim een half jaar hebben we de draad weer opgepakt en Anouck is een heel ander paard geworden!

Toegegeven, in de piste lopen vindt ze nog altijd niet het leukste werk maar ze beweegt wel in een aanzienlijk hoger tempo. Naar buiten de bossen in, dat spreekt haar veel meer aan. Oortjes naar voren en weg zijn we! Anouck heeft er duidelijk plezier in en is niet snel onder de indruk. Volgende maand wordt deze pittige dame 5 jaar. We zoeken voor Anouck een thuis waar ze samen met andere paarden in een wei met paddock kan lopen. Anouck is zeker geschikt als rijpaard voor de langere afstanden zoals endurance en/of Trec maar ook voor recreatieve wandelingen maken haar een ideale partner. Anouck is 3-dubbel geregistreerd en tevens gecertificeerd dus ze kan tzt ook voor de fok worden ingezet. De komende weken zullen we nog veel met haar naar buiten gaan, zowel alleen als met andere paarden.
Kortom, een plaatje van een paardje, jong, stevig van bouw met een gezonde looplust.


1 jun 2013

Zon!

Vandaag is het 1 juni. Tot vorige week droeg ik nog een winterjas maar deze gaat definitief de kast in tot de winter. Geen excuses! En vanmorgen was het toch weer veel kouder dan verwacht, het is nu nog maar 12 graden. Maar we genieten volop van elk straaltje zon en hopen dat het gras met wat warmte toch nog gaat groeien.

De paarden doen het in ieder geval goed. Ze zijn eindelijk uit de rui!