26 aug 2012

Het stond vorig jaar al op de planning: Beetle inrijden. Net als nog veel meer overigens. Vrijwel alle plannen werden 'on hold' gezet tot nader orde. Inmiddels is de draad weer opgepakt en deze zomer konden we daadwerkelijk aan de slag, niet alleen met Beetle maar ook met Anouck.

Beetle is als 2 jarige in Amerika aangeschaft. Zij stond bij vrienden van ons in Wisconsin. Ik had Beetle al gereserveerd en na een persoonlijke kennismaking in 2009 was de koop definitief. Beetle bleef nog een jaar in Amerika om daar gedekt te worden door NFF Wilson's Society King. Vorig jaar werd Abby geboren, de spitting image van haar vader. Abby is ondertussen een opgeschoten jaarling van ruim 1.45m en staat samen met de kleine Dino en 'onthaalmoeder' Lilly op de wei. Voor moeder Beetle was het hoogtijd om als 5 jarige onder zadel te gaan.

Vorig jaar was er al wat grondwerk gedaan en had Beetle ook al eens een zadeltje op gehad. Dit voorjaar is dat weer herhaald. In juli begon het echte werk. Stagiaire Els werkte onder begeleiding aan de eerste beginselen van stilstaan tijdens opstijgen, sturen en het stappen met ruiter op de rug. Ook een stapje versnellen begrijpt Beetle. Met de aanhoudende hitte van de afgelopen weken hebben we het rustig aan gedaan. Lang leve de roundpen die tot 2 uur in de schaduw ligt. Dankzij de schaduw konden we tenminste nog een beetje werk verrichten en vrij zijn van de dazen.

Zowel Beetle als Anouck boeken goede vooruitgang. Het grappige is wel dat Anouck nog erg ongebalanceerd is terwijl Beetle heel stabiel aanvoelt. Is het de leeftijd (4 versus 5), de bouw of komt het omdat Beetle ook al een veulen op de wereld heeft gezet? Wie zal het zeggen.

Voorlopig zijn we heel tevreden met het resultaat van beide merries. Anouck heeft al 2 buitenritjes achter de kiezen. Met Beetle zijn we daar helaas nog niet aan toegekomen voor het einde van Els haar stage. Maar wat in het vat zit, verzuurd niet!





13 aug 2012

Kleintjes worden groot!

Afgelopen zaterdag arriveerde Oreo bij ons voor training en verkoop. Het blijft bijzonder om je eigen kroost zoveel jaar later weer op eigen terrein terug te zien. Afgelopen maand kwam Bud, Ravi zijn volle broer, bij ons in training en nu is Oreo hier. Samen met Ravi zette hij destijds de boel op stelten hier. In de tussentijd heb ik Oreo nog wel gezien, zo bracht ik in 2009 Lilly naar hem toe om gedekt te worden. Hun zoon, Trip werd in 2010 geboren. Oreo werd in het najaar van 2010 gecastreerd, hij was toen al ingereden. Door tijd- en ruimtegebrek komt hij nu beschikbaar. Oreo staat bij ons in de verkoop en ondertussen zal ik hem weer wat in conditie brengen en gangtechnisch doorrijden.

Vandaag was de eerste dag dat ik met hem heb gewerkt. We zijn begonnen in de roundpen met een bitloze optoming (Glueksrad). Aangezien Oreo nog niet eerder bitloos werd gereden is het rijden in een kleinere ruimte zeker aan te raden. Aanvankelijk reageerde hij nauwelijks op het sturen maar na het nodige oefenen viel 'z'n frank'. Oreo is een groot en stevig gebouwd paard en zijn moeder Rose kennende was ik razend nieuwsgierig naar zijn gangen. Eenmaal in de versnelling plezierde hij me met een heerlijke flatwalk. De kracht waarmee hij voortbewoog leek wel een stoomlocomotief die steeds een tandje in tempo verhoogde: Tjoeke, tjoeke, tjoeke, tjoek!

Toegegeven, Oreo is niet regelmatig bereden en wat stijfjes maar met de nodige oefeningen komt dat helemaal in orde. Hij deed prima zijn best! De laatste keer dat hij in de roundpen liep was tijdens de open deur in 2005. Kleine jongens worden groot!

Voor de liefhebber is Oreo beschikbaar. Een stevig paard, solide van bouw, mensgericht en zeer mooi. Oreo beschikt over comfortabele gangen en zal komende periode verder getraind worden. Neem gerust contact op voor meer informatie of kom eens persoonlijk kennis maken.





Gangenpaardendemo

Gisteren waren we van de partij tijdens de HorseFair in Lommel. We: Joyce en Yvonne met hun Mangalarga's en Mariska en ik met de Walker. De laatste demo die ik heb gereden was alweer bijna 2 jaar geleden. Zo lang terug? Ja! Dat was tijdens Equirience in 2010. Vorig jaar een jaartje uit de running maar nu weer vol in het zadel.

Veel tijd qua voorbereiding was er niet. Ravi heeft de laatste maanden vakantie gevierd en mogen babysitten op de jaarlingen. 2 weken terug hebben we hem weer naar huis gehaald en het rijden weer opgepakt. Ik was erg nieuwsgierig hoe hij het rijden op een vreemde locatie zou oppakken. Terugkijkend op de dag mogen we heel trots zijn op alle paarden. Voor de MM Iepke was het een primeur en ze deed het super samen met Yvonne, Ravi deed het ook bijzonder goed terwijl ik speakerde en Mariska en Joyce met hun paarden reden alsof ze nooit anders gedaan hebben.

6 jaar geleden deed ik voor het eerst mee aan dit evenement georganiseerd door Sandra van Ooijen en haar man Geert. Destijds reed ik met Spirit en vriendin Hannalies reed op Bruce, mijn eerste paardje. Omdat Spirit niet wilde laden reed ik te paard naar de locatie die toch net iets verder weg bleek dan gedacht (18 km). Voordeel was wel dat Spirit niet meer los gereden hoefde te worden ;) Anno 2012 rij ik met mijn eigen gefokte Ravi en tevens beste maatje.

We mochten 2 x optreden en hadden een stand met rasinformatie met de paardjes in het zicht. Het was erg leuk oude bekenden te ontmoeten, bij te kletsen met mede gangenpaardenbezitters en kennis te maken met nieuwe gezichten die enthousiast reageerden op onze demo en paarden.

Voor ons een zeer succesvolle dag met mooi weer, blijde gezichten en een prettige samenwerking met de verschillende rassen. Volgend jaar weer!