10 sep 2011

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Shit happens, zeggen ze. En niets is minder waar. Eerder deze week hadden we weer een typisch pechgeval aan de hand wat simpelweg niet te voorkomen is. Of nou ja, alle paarden apart op stal zetten zou verschil maken maar dat gaat tegen hun èn onze aard in.

Momenteel staan alle merries met veulens aan huis. Lulu en Beetle delen een grote paddock met schuilstal samen met hun dochters voor de nacht, overdag staan ze op de wei. De paarden staan al het hele jaar samen zonder problemen en de veulens trekken leuk met elkaar op. Zoals altijd voeren we de merries met een voerzak. In Lulu haar beleving komt Beetle te dicht bij tijdens het eten en ze stuurt Beetle resoluut weg. Beetle reageert zoals het hoort en wijkt uit. Achter haar staat Gracie (dochter Lulu) die op haar beurt ook moet uitwijken voor tante Beetle. En hier stuitten we op een probleem... Achter Gracie staat een weidepaal en sja, die staan erom bekend om vooral te blijven staan met als gevolg dat Gracie vol op de paal klapte met haar borst. Ze raakte hierbij het bevestigingsmateriaal van de stroomdraad op wel heel ongelukkige wijze en haalde haar bovenbeen open.

Resultaat: een lap vlees in de vorm van een driehoek ter grootte van 10 x 10 cm hing los. Gelukkig waren we erbij zodat we direct gepaste actie konden ondernemen. Lulu en dochter gingen op de weide om de wond zo schoon mogelijk te houden en de dierenarts werd gebeld om te komen hechten. Binnen een half uur was hij ter plaatse en ging aan het werk. Arme Gracie kreeg een rustgevend middel en lokale verdoving terwijl mama Lulu op haar gemak hooi stond te eten naast haar. Op zulke momenten waardeer je een rustige merrie des te meer want dit heeft absoluut voordelen tijdens zulke situaties.

Nadat Gracie weer 'opgelapt' was en een kleine 20 hechtingen rijker hebben we de 2 op stal gezet voor een voorspoedig herstel. En nee, we houden niet van stallen maar in deze situatie is het wel zo bevorderlijk voor de wondgenezing. Wat dat betreft is het hebben van een aantal stallen een onontbeerlijk iets, al sluiten we ze in principe nooit af. Moeder en dochter schikken zich in hun lot. Gracie haar wond ziet er schoon en droog uit. Elke dag komt de dierenarts controleren en we hopen dat ze snel weer terug de weide op kan. Wat littekens betreft zal Gracie er niets aan overhouden gelukkig.



Ons bezoek in 2009 aan de Pryor Mountains en de wilde Mustangs heeft een diepe indruk op ons achter gelaten. We ontmoetten Cloud en zijn harem maar het was de hengst Shaman die op mij een onvergetelijke indruk maakte. Amerika, het land van de vrijheid, toch zeker voor hun oorspronkelijke bewoners. Zo zou het moeten zijn. Helaas is niets minder waar en is men druk doende om de Mustangs te elimineren.

En het gaat hier niet alleen om de Pryor Mountain Mustangs maar alle wilde Mustang kuddes in Amerika. Lees hier een verslag van fotografe Carol Walker. Vanuit Europa is er niet veel wat we kunnen doen behalve onze stem en mening te laten horen in Amerika. Klik hier en lees hoe je kunt helpen om de wilde paarden in vrijheid te laten leven.