29 mrt 2011

Gearriveerd!

En 2 dagen later was hij daar! Zo valt het geduldig zijn achteraf nog best mee. Gisterochtend had ik me verslapen, sja, even wennen dat het wat later licht wordt. Jammer want daardoor miste ik net de geboorte. Zoals altijd liep ik rechtstreeks van de slaapkamer naar de 'kraamkamer'. De hondjes renden voor me uit en Muzby zette het op een blaffen, ik wist meteen dat we een extra bewoner hadden.

En ja hoor, daar lag een hoopje op de koude stenen vloer vlak voor de inloopstal die met een dik pak vlas bestrooid was. Ik verwelkom de kleine hartelijk en wordt terug begroet met een aandoenlijk hinnikje. Dat vindt hij kennelijk zelf ook een leuk geluid en herhaalt het meerdere malen. Een praatjesmaker...

Ik gil naar Oscar die nog in bed licht dat er een veulen is. Wel handig, het slaapkamerraam staat toch open. Gevolgd door een luidkeels 'Champagne!'. Van alle mogelijke kleuropties vos, bruin, zwart, golden champagne, amber champagne en classic champagne was er slechts 4% kans op een classic en dat is het geworden! Mijn hart was zo vol van eindelijk weer een merrietje te krijgen dat ik over-enthousiast het ene gaatje onder de staart voor vrouwelijk aanzag. Pas een half uur later drong het tot me door dat ik het achterste van een jongetje had bekeken en we 8 Tennessee Walker hengstjes op een rij hadden gekregen. Ondanks de lichte teleurstelling is het allerbelangrijkste dat het een gezond veulen is en dat moeder Rose een makkelijke bevalling heeft gehad. En dat is het geval! Gauw haal ik een pak stro en strooi een berg op de stenen vloer waar hij die dag regelmatig op ligt. Kennelijk zijn voorkeursplek.

Max, zoals zijn roepnaam is geworden, is het eerste classsic champagne Walker hengstje in Europa. Toch weer iets aparts. We mogen weer trots zijn!

26 mrt 2011

Geduld...

is een schone zaak! Wat is het toch altijd weer spannend als de periode aanbreekt dat de veulentjes geboren kunnen worden. Rose haar uier is nu al een maand 'in beweging' maar om nu te zeggen dat deze op knappen staat? Nee, niet echt. Ze is uitgeteld op 30 maart en doorgaans bevalt ze een 2 weken te vroeg. Dit jaar dus niet!

Beetle zal waarschijnlijk nog wat langer op zich laten wachten. Toch hou ik ze allebei goed in de gaten. Het is wel heel fijn dat ze zulke dikke vriendinnen zijn, zeker omdat dit Beetle haar eerste veulen is.

We wachten nog maar even geduldig af...

23 mrt 2011

Trekpaarden voor Limburgse bossen

DE WINNING ONDERHOUDT LANDSCHAPPEN MET BELGISCHE TREKPAARDEN
Auteur: Peter Dupont Photo News©hw

Het sociaal economiebedrijf De Wingerd wil het Brabantse trekpaard herintroduceren.

LUMMEN - Het Limburgs sociaal economiebedrijf De Winning herintroduceert trekpaarden bij het onderhoud van Limburgse bossen en landschappen. Ooit schering en inslag in Vlaanderen, nu een zeldzaamheid: het Belgische of Brabants trekpaard verdwijnt snel uit ons landschap. Het Limburgse sociaal economiebedrijf De Winning uit Lummen wil dit nobele dier echter herintroduceren in de Limburgse bossen en landschappen.

'Een initiatief van onze vzw's Groenwerk en Vreebos en het Centrum voor Natuur- en landschapsbeheer, samen met andere partners zoals de provincie Limburg, lokale boomslepers, Steunpunt Levend Erfgoed, Agentschap voor Natuur en Bos, FSC Belgium, Toerisme Limburg en Regionale Landschappen', vertelt directeur Filip Vanlommel.

De medewerkers van het sociaal economiebedrijf starten het duurzaam groenbeheer binnenkort met twee dieren. Vanlommel: 'De inzet van trekpaarden is ecologisch verantwoord en milieuvriendelijker. Zo kunnen ze zware bomen zonder schade uit het bos slepen, Amerikaanse vogelkers kan op deze manier met minder glyfosaat bestreden worden en verder worden vochtige graslanden gemaaid zonder spoorvorming van zware machines. Die brengen immers veel schade aan in onze bossen en landschappen.' De trekpaarden spelen ook een belangrijke rol in de komst van FSC-gecertificeerde bossen. Ze reduceren de CO2-productie. 'Daardoor werken wij actief mee aan het Limburgs milieubeleidsplan 'Allemaal CO2-neutraal'', aldus Vanlommel.

Hippotherapie
'Het project betekent ook een meerwaarde voor de doelgroepmedewerkers van De Winning', zegt honden- en paardenspecialist Guy Eylenbosch. Hij screent mogelijke trekpaarden voor het project. 'Geen sinecure, want 80% van de bestaande trekpaarden zijn gefokt voor slacht of show, niet voor werk.' Eylenbosch, terug van vier jaar paardenwerk in Japan, zal ook instaan voor de hippotherapie met de dieren. 'De doelgroep wordt op een aangename en therapeutische manier betrokken bij de uitvoering van hun werkzaamheden', vertelt hij. Het plan is om de trekpaarden bovendien ook in te zetten in het toeristisch aanbod in Limburg. 'We zullen huifkartochten organiseren, in combinatie met een toeristische gids en een streekeigen picknick', besluit Vanlommel.

Opleidingscentrum
De Winning vindt het belangrijk dat deze bedreigde oude ambacht nieuw leven wordt ingeblazen en dat oude rassen zoals het Belgisch trekpaard blijven bestaan. Vanlommel: 'Samen met het Centrum voor Natuur- en Landschapsbeheer werken we in 2012 ook een cursus uit rond het werken met trekpaarden in sociale economiebedrijven en daarbuiten.' Omdat het hefboomproject waarschijnlijk ook navolging zal krijgen in andere Vlaamse gemeenten, denkt Guy Eylenbosch aan de uitbouw van een heus opleidingscentrum. 'Als teamster is het mijn doel om mensen van alle leeftijden te begeleiden in het verbeteren van hun communicatie met zichzelf en anderen. Dit willen we dus doen door hen in contact te brengen met dieren en natuur.'

22 mrt 2011

Lente!

Eindelijk! Gisteren ging de lente officieel van start. Ik kan me ook weer helemaal uitleven in mijn verslaving: paarden uit de rui helpen. Elke dag maak ik gewapend met mijn Furminator een rondje 'paard' en werk me suf om al die haren te verwijderen.

De paarden genieten met volle teugen. Rose stopt spontaan met eten en begint erbij te kwijlen, Beetle idemdito. Toen ik haar laatst een rosbeurt gaf stonden we allebei zeer verbaasd naar haar buik te kijken die vol in verzet ging van die harde borstel die over de vacht ging. Beetle keek net zo vreemd als ik! Het veulen was het er duidelijk niet mee eens, zou het gekieteld hebben?

Bij Ed en zijn jonge meiden is het dringen geblazen. Hoewel ze zich met groot respect naar mij toe gedragen, proberen ze allemaal als eerste aan de beurt te zijn. Stiekem proberen ze elkaar wat aan de kant te duwen en dringen zo voor hun beurt. Dit alles in harmonie en zo sta ik omringd door 4 paarden en voel ik me zeer, zeer geliefd. Het is een mooi clubje; een Tennessee Walker, Spotted Mountain Horse, Kentucky Mountain Saddle Horse en een Paso Peruano. Wat een rijkdom..

Last but not least zijn Lulu en Potter aan de beurt. Ook hier is het volop genieten. Als ik klaar ben met Lulu ga ik verder met Potter maar daar is mevrouw Lulu het niet mee eens en ze duwt zich radicaal voor Potter die als een gentleman ruimte maakt voor zijn geliefde. 't is toch wat.

Hoe dan ook, het is op en top genieten voor iedereen.

18 mrt 2011

Het is zover!

We konden er niet langer meer omheen. Na nestjes jonge katjes, puppies en vele veulentjes te hebben groot gebracht, zijn we eindelijk zover gekomen dat we de grote stap durven te wagen. We krijgen gezinsuitbreiding! En wel van het meest bijzondere wezentje ter wereld; een kindje van Oscar en mij.

Eind september mogen we dit wondertje op de wereld verwelkomen. Een voorproefje van wat ons te wachten staat kregen we eerder deze week; een druk spartelende foetus met 2 armpjes en beentjes, 2 handjes en voetjes, een pracht lijfje en een mooi koppie met alles erop en eraan. Wow! Uniek is de eerste keer de hartslag van je eigen baby te mogen horen. We waren er allebei stil van...

Voor ons staat een periode vol verandering, niet wetende wat ons allemaal te wachten staat maar we kijken er enorm naar uit!

Mangalarga Marchador gangentraining

Gisteren was tijdens de Equitana een jureringstraining over de Mangalarga Marchador waarvoor speciaal de president Magdi Shaat en de judge James Garcia de Resende van de Braziliaanse vereniging waren overgevlogen. De clinic was bedoeld voor gangenpaardentrainers en juryleden.

4 uur lang is ons de theorie van de Batida en Picada uitgelegd aan de hand van video's en beeldmateriaal. Daarna volgde de uitleg van het jureringssysteem van de Brazilianen. Het was zeer interessant om te zien en horen wat in de ogen van de Brazalianen de perfecte MM was en waarom. Aanvankelijk ontstond er een flinke discussie over de Batida en of deze gang al of niet een draf (2-takt) is. Het nam de nodige tijd in beslag alvorens de James Garcia alle deelnemers kon overtuigen van zijn gelijk. Al is het verschil voor het blote oog vrijwel niet zichtbaar wat beenzetting betreft, je hoort toch een net iets andere takt. Ipv de bekende 'tak,tak' 2-takt hoor je bij de batida een 'prr, prr'. Zeg maar een 2-takt met echo. Het grote onderscheid van deze 2 zo gelijkende gangen is echter het uitblijven van enige opwaartse beweging van het paard waardoor de ruiter stil kan blijven zitten en wat lichtrijden overbodig maakt. En zo leer je weer dat elk gangenpaardenras weer zijn eigen unieke eigenschappen heeft.

Na afloop was het tijd om de paarden in levende lijve te zien lopen en indien gewenst mochten ze zelfs worden uitgeprobeerd. En inderdaad, degene die in eerste instantie de discussie over wel of geen 2-takt aangingen, moesten nu beamen dat deze gang beduidend comfortabeler zit dan een draf en er een 'vertraging' in de diagonale beweging voelbaar is. Dat bewijst maar weer dat het oordelen over beweging meer is dan enkel kijken met je ogen, ook je oren en gevoel spelen hierbij een belangrijke rol.

Ik heb genoten van de cursus en vond het een zeer leerzame middag.

11 mrt 2011

Verantwoord fokken

Wat is het toch triest om te zien hoe het in de wereld vergaat met rasdieren. Of het nu gaat over honden, katten of paarden, de problemen die binnen de rassen voorkomen zijn overal hetzelfde.

Verantwoord fokken schijnt niet langer het doel te zijn van het merendeel van de fokkers. Geld en status is vele malen belangrijker. Die ene bokaal, dat mooie lintje of die uitmuntend gekeurde hond is hetgeen waar het vaak om draait. Dat de dieren inteelt zijn en vele erfelijke eigenschappen met zich meedragen is van ondergeschikt belang. Consequenties? Ja, die zijn er zeker. Voor de dieren zelf en voor hun eigenaar. Vol ontzag heb ik de uitzending van Meldpunt van 10 maart jl. bekeken.

Zelf heb ik altijd een Engelse Bulldog willen hebben maar toen ik hoorde van hun luchtwegproblemen die er grofweg ingefokt zijn, ben ik afgehaakt. Dolgelukkig ben ik met mijn Cane Corso reu die weliswaar niet hoog scoorde op een keuring doordat hij 'te atletisch' gebouwd was (is notabene een werkhond) maar ondertussen dit jaar alweer 11 wordt en nog elke dag ravot met onze 5 andere honden in de wei. Destijds raadde de rasvereniging mij ten strengste af om überhaupt een kijkje te gaan nemen bij Chicco zijn fokker, terwijl een bestuurslid van de vereniging vol trots een nest van volle broer met zus aan ons toonden. De keuze was snel gemaakt, zonder spijt!

In deze uitzending gaat het over honden, hetzelfde verhaal gaat echter ook op voor andere raszuivere dieren zoals katten en paarden. Verantwoord fokken is cruciaal. Wij doen ons uiterste best om de best mogelijke match te maken in het fokken met onze paarden. We kiezen lang niet altijd voor de makkelijke oplossing van eigen hengst x eigen merrie, al zijn onze paarden hier wel op geselecteerd. Wij kiezen daarentegen voor die combinatie die zowel qua bloedlijnen, karakter, uiterlijk en gangwerk het meest veelbelovend is. Toegegeven, het vereist meer inzet, hogere kosten en brengt niet altijd het begrip van mede fokkers en liefhebbers maar in onze ogen is dit de enige juiste manier.

Inteelt, wat nog altijd bij veel paardenrassen voorkomt is iets waar ik fel op tegen ben. Hoewel ik ook van lijnenteelt niet overenthousiast ben kan ik wel leven met een lijnenteelt die ver genoeg van elkaar verwijderd is (bv 2e generatie vaderszijde tov 4e generatie moederszijde). In het streven naar Tennessee Walking Horses zoals ze oorspronkelijk zijn gefokt, houdt in dat je in het evenaren van dit doel, ook rekening moet houden met mogelijke inteelt en negatieve erfelijke eigenschappen. Een hele uitdaging waar we volledig voor gaan!

9 mrt 2011



Ik heb ooit zo'n schouwspel mogen aanschouwen terwijl ik op de snelweg in België reed. Dit leverde toch wel gevaarlijke situaties op maar het was prachtig! (en ik kan het navertellen...)

4 mrt 2011

Aftellen!

Bijna is het weer zover, de veulentjes zijn in aantocht! Eerder deze week kwam onze Rose naar huis om de 'kraampaddock' te bemannen en wordt de leegte bij Potter opgevuld door drachtige Lulu (die pas in juni is uitgeteld). Gisteren besloot ik ook Beetle naar huis te halen. Beiden merries zijn voor eind maart, begin april uitgerekend.

Zo op het oog is Rose veel verder in haar dracht maar schijn bedriegt. Rose heeft al diverse veulens gehad en haar baarmoeder is al flink opgerekt waardoor ze veel sneller dik is. Beetle daarentegen verwacht haar eerste veulen en ziet er nog mooi strak uit. Het ideaalplaatje zou zijn om deze 2 dames samen te zetten zodat Beetle veel meekrijgt van Rose die officieel een week voor haar een veulen zou moeten krijgen. Na de eerste kennismaking over de draad konden de dames vanmorgen voor het eerst samen staan. Alles ging in rust en harmonie, de dames kunnen het prima met elkaar vinden. Zoveel te beter!

Nu is het afwachten tot de uiers goed vol gaan lopen en dan zien bij de bevallingen aanwezig te zijn. Het is weer spannend voor wat we dit keer mogen verwachten. Na 7 Tennessee Walker hengstjes is het echt tijd voor meiden!

Bij Rose ben ik vrij zeker dat dit gaat lukken. Tot nu toe zijn alle merrie veulens van Potter zeer actief in de buik geweest en dat is ook bij Rose het geval. Bij Beetle heb ik echt geen idee. Mijn Amerikaanse vriendin leest altijd de stand van de staartharen om een geslachtsvoorspelling te doen maar ook zij twijfelt dit keer enorm. Ze vermoedt ook hier een merrietje maar of dat ook zo zal zijn? We houden de spanning er dus nog even in!

1 mrt 2011



Vorig jaar maakte ik tijdens Flanders Horse Expo kennis met mede standeigenaar Yoke Vliegen. Yoke is eigenaresse van Atelier 't Kleipötsje en maakt prachtige kunstwerken van paarden. Na onze tweede ontmoeting tijdens Horse Event heb ik Yoke gevraagd om een aantal beeldjes te maken van gangenpaarden. Afgelopen weekend werden deze tentoongesteld tijdens Flanders Horse Expo en ik was dan ook razend benieuwd naar het resultaat.

In één blikopslag herkende ik onze Ravi. Wat een pracht stuk! Natuurlijk mocht hij nog pronken tijdens de beurs maar na afloop ging dit beeld mee naar ons huis waar hij een prachtig plekje heeft om in de kijker te staan. Ook de andere beeldjes waren uniek maar in mijn verliefde ogen is niemand mooier dan onze Raaf. Later dit jaar zullen er meer gangenpaardenbeeldjes gemaakt worden in een iets kleiner formaat. We houden je op de hoogte!