26 apr 2010

Sam logeert bij 'oude' bekenden

Met het vertrek van Jazz eind maart miste Sam een speelmaatje. De afgelopen weken bracht hij samen met Lilly en Trip door maar die is eigenlijk nog te jong voor flinke stoeipartij. Monique bood echter een opfokplekje aan samen met de bijna 2 jarigen Dean en Nilam en de volwassen Jake en Omar. Geweldig!

Gisteren, exact 1 jaar nadat we Dean en Nilam bij Bert en Monique hadden gebracht vertrokken we met Sam naar het prachtige Dwingelo. Het was een lange reis maar Sam sloeg zich er dapper doorheen en stond na een half uur al te soezen. Wat een voordeel om met een automaat en cruise control te kunnen rijden. In Dwingelo troffen we Dean, Nilam en de grote ruinen in hun fonkelnieuwe paddock paradise. Helemaal geweldig! Sam mocht eerst even de omgeving verkennen in een weitje terwijl de rest in de buitenrand liep en nieuwsgierig kwam kennismaken.

Mijn hemel, wat zijn die jongens gegroeid en mooi geworden in 1 jaar tijd! Dean lijkt sprekend op Lilly met een vleugje Potter, Nilam heeft de schitterende kruloortjes van papa en het mooie compacte lichaam van Dusty Rose. Ik ben apetrots!

We hadden allemaal zo'n fijn gevoel bij de kennismaking dat de jongens bij Sam gezet werden. Alles verliep vlekkenloos. Sam was ietwat onzeker maar durfde wel aan te geven dat hij de neus van Nilam en zijn achterste toch niet prettig vond. Zo hoort t ook! Vanmorgen kreeg ik al een berichtje dat de 3 musketiers met elkaar aan het ravotten waren. Heerlijk! Dit is precies wat Sam nodig had.

22 apr 2010

Klossen door de bossen

Ik geloof niet dat ik eerder zo blij ben geweest met de komst van het voorjaar, alhoewel, afgelopen nacht heeft het hier in Hechtel toch nog 4 graden gevroren! Anyways... de zon doet wonderen en ik rij dagelijks 2 tot 3 paarden om de schade van de strenge winter in te halen.

Door de kou is Lulu niet gereden zoals gepland en de laatste weken heb ik voorzichtig de draad weer opgepakt. De Amerikaanse '60 dagen training' blijkt in geval van Lulu een totaal ander resultaat te hebben opgeleverd dan jaren geleden bij de zwarte merrie Shi. Met haar reed ik zo weg, de richting die ik uit wilde, in mijn tempo en in een stabiele gang. Met Lulu rijd ik weliswaar weg zonder bokken en brokken maar stuur, gaspedaal en gangwerk is 'op goed geluk!'. Het enige wat werkt is de rem en heel eerlijk, dat is dan toch wel weer fijn, zo niet een absolute noodzaak. Het leuke aan Lulu is dat ze het leven als één groot feest ziet en overal plezier aan beleeft. Er zit geen vleugje onwil in haar en dat maakt het werken met haar ontzettend fijn.

Haar werkwillige karakter zorgt voor teamwork en vertrouwen. Zo hebben we gister voor het eerst in de buitenpiste gereden na diverse sessies in roundpen. Vrolijk denderde Lulu achter haar maatje Spirit aan totdat ze na een 20 minuten ook in staat was om zelfstandig door de bak te lopen. Oei, dit klinkt wel erg onervaren of niet? Maar dit is een hele stabiele jonge meid die je niet zomaar van haar padje krijgt. Na nog een paar keer de 'HO'-knop te hebben geoefend weet ik het zeker: wij rijden door het bos weer naar huis, zij het geleid door de ervaren Spirit.

En zo vertrokken we net als ruim een maand geleden met Ravi voor het eerst naar buiten. Het rood/witte plastic wappert nog steeds bij het ingezaaide stukje gras van de buren. Ik geloof niet dat Lulu het überhaupt is opgevallen... Het eerste en tevens enige obstakel tijdens de 20 minuten durende rit was de afzetting om auto's uit het bos te weren. Nee, daar paste Lulu echt niet door hoor! Ook toen Spirit voor de 2e keer toonde hoe het werkte was Lulu niet overtuigd. Ik ben afgestegen en samen liepen we door de smalle opening. Het opstijgen ging weer braaf, maar ow, ze is wel groot hoor!

De rest van de rit was vooral klunsig over de oneffen bospaden; naar beneden sneller, omhoog langzamer, botsend tegen Spirit die voorop liep maar haar vriendin graag begeleidde. De militairen op het domein direct naast het bospad waren druk aan het schieten maar dat deerde de paarden niet. Bijzonder! Hoe onervaren Lulu ook is, het wederzijdse vertrouwen is er absoluut en dat is de sleutel tot succes.

Voor Lulu zijn de wandelingen door het bos veel interessanter dan het 'saaie' werk in de piste dus in de toekomst zullen we veel oefenen op onbekend terrein.

21 apr 2010

Lentekriebels

Voor Potter is het voorjaar alvast goed begonnen. Sinds vorige week heeft hij de hoog drachtige Paloma ingeruild voor Rose als nieuwe weidepartner. 2 jaar geleden kregen zij samen de Amber Champagne Jazz en we hopen op een broertje of zusje in 2011.

Afgelopen weekend kwam er ook nog bezoek uit Duitsland voor Potter. Vorig jaar was het vruchtje geabsorbeerd en we hopen dat de merrie dit jaar wel een volledige dracht zal volmaken. Potter lijkt het niet zo erg te vinden. Hij geniet van alle aandacht en 2 hengstige merries aan zijn zijde. Hij gedraagt zich als een ware gentleman en zo hoort het ook!

20 apr 2010

Kort maar krachtig

Eerder dit jaar kwam Bungee bij ons wonen. Een prachtige dubbel geregistreerde Rocky Mountain Horse/Kentucky Mountain Horse merrie van 10 jaar. We waren razend enthousiast over haar komst. Fanatiek begon ik met het trainen om Bungee zo snel mogelijk klaar te stomen voor het workshopseizoen van dit jaar. Samen genoten we van veel buitenritten in verschillende tempi tölt en haar conditie werd stilaan beter.

Ondanks de klik die wij samen hadden is Bungee echt een één-persoons paard. Ze heeft het niet zo op vreemden en dat is als lespaard niet evident natuurlijk. Het duurde niet lang voor ik besefte dat ik noch Bungee, noch lesklanten een plezier zou doen en in overleg is besloten dat Bungee terug naar haar vorige eigenaar zou gaan.

Met pijn in mijn hart heeft Bungee ons weer verlaten. Al weet ik dat zij hier niet gelukkig zou zijn geworden, wij saampjes hebben toch een heerlijke tijd gehad. Ze pakte de training goed op en bewees een dappere dame te zijn tijdens onze boswandelingen. Ik zal haar missen!

Pretty Paloma

Afgelopen weekend is Paloma verhuisd naar onze 'kraampaddock'. De laatste maanden heeft ze samen met Potter in de grote weide doorgebracht. Vorige week begon haar uier zich langzaam te vullen en werd het tijd om Paloma naar huis te halen om haar nauwkeuriger te kunnen monitoren.

Ze ziet er werkelijk prachtig uit. Lekker goed gevuld, een mooie glanzende vacht en een tevreden koppie. Paloma is er helemaal klaar voor om haar veulen te baren. Over het geslacht zullen we maar niet meer prakiseren. Dat zal ongetwijfeld een hengstje worden. Een Amerikaanse vriendin houdt zich al jaren bezig met geslachtsbepaling door de staartharen van de merrie te bestuderen aan het einde van de dracht. Volgens haar mogen we uitkijken naar een jongetje.

Qua kleur is er veel mogelijk, vorig jaar gaf Paloma een vos merrietje. Ze is wederom dragend van Ronaldo met de volgende kleuropties:
12.50% - Palomino Sabino
12.50% - Palomino
12.50% - Chestnut Sabino
12.50% - Chestnut
10.94% - Buckskin Sabino
10.94% - Buckskin
10.94% - Bay Sabino
10.94% - Bay
1.56% - Smoky Black Sabino
1.56% - Smoky Black
1.56% - Black Sabino
1.56% - Black

Belangrijkste is een gezonde merrie en dito veulen, daar tekenen we voor!

6 apr 2010

Poezelig nieuws

Met het voorjaar komen ook de moederloze kittens weer tevoorschijn. Vanmiddag werd ik gebeld over 2 kittens die afgegeven waren bij het containerpark. Gelukkig weet men dat ik buiten paarden ook erg van andere dieren hou en zodoende kwam de vraag of ik kon helpen. Het bleken 2 kleine wurmpjes te zijn van nog geen week oud. Na het toedienen van de eerste hulp (onder warmte lamp leggen en suikerwater toedienen) belde ik Catshelter die mij al vaker hebben geholpen en vice versa. Een uur na aankomst kregen de kleintjes hun eerste flesje warme melk waar ze gretig van dronken.

Op de site van Catshelter had ik al gezien dat er een kattin met 4 pas geboren kittens op een opvangadres lag en vandaar mn suggestie om deze 2 kleintjes daar bij te leggen. Uiteindelijk geeft moedermelk ze de meeste kans. Tegen het einde van de middag kreeg ik telefoon dat de kittens onderweg waren naar dit opvanggezin. Het gevaar is nog niet geweken maar de kansen op succes zijn groot.

Ik hoop van harte dat mensen hun gevoel laten spreken en niet zomaar kittens dumpen zoals deze 2 is overkomen. Ze raken zeer snel onderkoeld en hebben zonder hulp geen enkele overlevingskans. Castreer katers, steriliseer de poezen om een babyboom te voorkomen. Wil je meer doen? Biedt je dan aan als gastgezin om kittens op te vangen, zeker de komende maanden is alle hulp welkom.

Paasrit

Na jaren tussen de hengsten en merries te hebben gezeten mag ik ervaren hoe plesant het is om een ruin te mogen hebben in de groep. Onze Raaf doet het geweldig in de wei met zn meiden (Lulu en Spirit). Ook in de drukbezette rijbak tijdens het gangenpaarden samenzijn gedroeg hij zich voorbeeldig.

Op paasmaandag ging ik samen met Joyce een rit maken over het militair domein. Zij op haar Mangalarga Kunst en ik op Ravi. Toegegeven, niet alle 'knoppen' zitten erop bij Ravi maar er is wederzijds vertrouwen en we hadden een stabiele merrie bij dus wat kon ons gebeuren? 2 uur later kon ik zeggen: "Niets!"

Via het bos wat voor ons huis ligt reden we naar de weg om de baan naar Leopoldsburg over te steken. Dit is helaas een drukke weg waar 90 gereden mag worden. Ook op 2e paasdag was er meer dan genoeg verkeer maar gelukkig geen vrachtwagens. Ravi stond braaf te wachten tot wij konden oversteken en dat duurde toch zeker meerdere minuten. De auto's boeide hem voor geen meter, 1 of 20 auto's, 't blijven auto's of ze nou 30 of 90 km per uur rijden.

Eenmaal op het militaire domein hebben we heerlijk gereden over allerlei soorten terrein. Het was geweldig! We hebben vrij veel gestapt maar ook stukken lekker in gang gereden. Voor Ravi waren het meer het aantal verschillende indrukken die hij moest verwerken. Geen enkele keer schrok hij of weigerde hij. Wat een kanjer! We stonden ook nog even stil bij het monument van de weerstand, een nationaal monument uit de 2e wereld oorlog. Keer op keer laat een bezoek aan deze plek een diepe indruk achter.

2 uur later kwamen we moe maar voldaan thuis. Dit was een meer dan geslaagde rit. Voor mij is Ravi goud waard! Op deze fijne dag is ook nog zijn 2e en laatste nakomeling geboren; wederom een kopie van de Raaf, een vos hengstje. Mooier kan haast niet.