23 feb 2010

Bosland schakelt trekpaarden in

Duurzaam bosbeheer moet zeldzame korstmossen beschermen
© Kizzy Van Horne

HECHTEL-EKSEL - In Hechtel-Eksel grijpen ze terug naar een zeer oude manier om aan bosbeheer te doen. Grote machines worden gebannen. In plaats daarvan zullen twee trekpaarden omgekapte bomen uit Bosland trekken. Ben Comans (22) zal voortaan met zijn trekpaard Goedroen meewerken aan duurzaam bosbeheer in In den Brand in Hechtel. Het Agentschap Natuur en Bos en alle betrokken gemeenten dragen er een ecologisch beheer hoog in het vaandel. Bosland moet niet enkel het meest kindvriendelijke bos worden, maar ook een duurzaam bos.

Bosland kreeg eerder ook al het FSC-label voor het hout afkomstig uit de bossen op de grens van Hechtel-Eksel, Lommel en Overpelt. In het duinengebied In Den Brand wil men nu ook de zeldzame korstmossen beschermen. 'De machines worden steeds groter en zwaarder en we zouden de zeldzame natuur daar enkel schade mee toebrengen', zegt houtvester Dries Gorissen.

Daarom werden Ben Comans en Karolien Goossens met hun twee paarden ingeschakeld. 'Samen met mijn trekpaard zal ik de boomstammen uit het bos slepen', zegt Ben. Hij kocht zijn merrie drie jaar geleden en ze is opgeleid om zulke werken uit te voeren. 'Ik ben een natuurmens en met een van mijn andere paarden trek ik regelmatig de bossen in. Daar stootte ik per toeval op een oude bierkar die helemaal verkommerd was. De bierkar opknappen werd een project waar ik de voorbije aan werkte. Toen de kar klaar was, wilde ik er ook iets mee doen. En daarom kocht ik een trekpaard. Ik heb er al wat mee geploegd en gehooid. Toen de boswachter me vroeg of ik mee wilde werken aan deze ecologische manier van bosbeheer heb ik geen moment getwijfeld.'

Natuurliefhebber
Voor Ben is het enkel een hobby. 'Mijn voorouders waren boeren, dat zal nog in het bloed zitten', lacht hij. 'Maar ik vind het prachtig dat zulke oude technieken opnieuw bovengehaald worden. Het lijkt iets voor oude mannen die nostalgisch terugblikken naar de oude tijd. Ik ben nog maar 22jaar, maar kan me als natuurliefhebber enorm vinden in die oude technieken.'

Het paard van Karolien Goossens daarentegen is nog in opleiding. Voor haar is dit project een uitstekende manier om haar paard verder te trainen. 'Op deze manier kunnen we de schade aan de natuur enorm beperken. En het is fantastisch dat enkele lokale mensen de stiel beheersen en ons willen helpen', zegt de houtvester. 'Ze zullen telkens wanneer het nodig is in overleg en in het bijzijn van de boswachter aan de slag gaan. In ruil voor hun werk mogen ze het hout houden.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=NK2MJSLB&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=regio-nb

Helemaal top! Wij zijn razend enthousiast over de inspanningen die onze gemeente doet om de natuur zoveel mogelijk te sparen en tradities in ere te houden. De zandduinen van 'In de Brand' liggen in onze straat dus wij kunnen van dit authentieke schouwspel 'live' genieten.

21 feb 2010

Beren update

Het is bijna 2 maanden geleden dat Beer ons gezin kwam binnenwandelen. Zijn koddige lijf met korte pootjes en vrolijk omhoogstaande oren brengen elke keer weer een glimlach op mn gezicht. Iedereen is gek met hem.

De honden ravotten met elkaar dat het een lieve lust is. Dat ik na afloop 6 x 4 poten moet schoonmaken en vele buikjes (dat krijg je met laagbenige honden) lijkt hun niet te deren. Muzby moest even slikken toen hij ontdekte dat Beer minstens zo slim is als hij. Een tak krijgt hij niet zomaar afgepakt want de Beer is razendsnel in het omdraaien en dat is maar goed ook, want Muzby heeft eindeloze energie en die wordt op deze manier goed gebruikt.

Toegegeven, 6 honden is erg veel en kost het nodige werk maar je krijgt er ook veel plezier en liefde van terug.

Onderstaand plaatje deed me wel afvragen wie, wie nu achterna zit. Ik geloof niet dat ik het goed begrijp en vraag me stellig af of zij het zelf eigenlijk wel wisten...

Spannende tijden...

Het worden weer spannende tijden. Lilly is officieel uitgerekend op 6 maart aanstaande en haar uier vult zich langzaam. Wij hebben al verschillende veulens van haar mogen krijgen en uit ervaring weet ik dat ik ongeveer 3 weken mag tellen tot de geboorte nadat haar uier in beweging komt. Aftellen dus!

Afgelopen winter heeft ze samen met Potter in de nieuw afgezette weide gestaan. Deze is voorzien van een hooiruif zodat ze permanent te eten hebben en dagelijks krijgen ze krachtvoer bij. Een maand geleden is ook drachtige merrie Paloma toegevoegd aan het clubje zodat Potter niet alleen zou komen te staan tegen de tijd dat Lill haar veulen krijgt.

Indien mogelijk haal ik altijd de merrie naar huis om haar goed te kunnen monitoren en de bevalling te kunnen bijwonen. Bij de wei is geen verlichting en buiten de natuurlijke houtwal ook geen schuilstal. In deze tijd van het jaar dus zeker geen ideale plek voor de geboorte van een veulen. Normaliter zou een merrie toch tenminste een maand voor het einde van haar dracht op haar definitieve plek moeten staan om mogelijke stress te voorkomen. Lilly woont echter al zo lang bij ons dat alle paddocks haar bekend zijn en ze zich prima op haar gemak voelt. Ze heeft nu een paddock met open stal tot haar beschikking en aan de hoeveelheid vlas op haar lichaam lijkt het erop dat ze het prima naar haar zin heeft. Haar uier vult zich ook steeds meer dus ik krijg al de zenuwen... als het maar niet een week te vroeg komt want dan zit ik in Gent op de beurs!Gelukkig is er oppas geregeld dus mocht ze eerder bevallen dan is er altijd iemand om haar bij te staan.

Buiten de wens op een gezond veulen hopen we dit keer echt op een meisje na jaren enkel jongens te hebben mogen begroeten. Zou Oreo zijn bonte vlekken doorgeven aan de kleine? We zijn razend nieuwsgierig!

15 feb 2010

Olifanten lopen en rennen tegelijk

LONDEN - Wetenschappers vragen zich al lange tijd af of olifanten lopen of rennen, als ze zich snel voortbewegen. Een groep geleerden uit België, Thailand en Italië denkt het antwoord gevonden te hebben: de dikhuiden lopen en rennen tegelijk.


Met hun voorpoten rennen ze, met hun achterpoten houden ze het bij lopen. Dat blijkt volgens de Britse omroep BBC uit een artikel in het tijdschrift Journal of Experimental Biology.

De wetenschappers deden onderzoek in een olifantenopvangcentrum in Thailand. Mahouts, de olifantenherders, joegen de dieren op op een afgezet stuk terrein. De snelste olifant haalde 18 kilometer per uur.

Stappen
Door de stappen te vergelijken die de olifanten op speciaal aangebrachte platen maakten, konden de wetenschappers kijken naar elke beweging die de dieren maakten. Zij maakten daarbij gebruik van het onderscheid tussen potentiële energie (de energie die de dieren hebben opgeslagen) en de kinetische energie (de energie die bij bewegingen loskomt). Als dieren bij het wandelen hun poot opheffen, zetten zij de opgeslagen energie om in kinetische energie. Zetten zij hun poot weer neer, gebeurt het omgekeerde.

Proces
Als olifanten rennen, is er sprake van een continu proces. De uitwisseling van potentiële en kinetische energie is dan niet aan het opheffen en neerzetten van de poten gebonden, maar gaat steeds door. Bij de voorpoten bleek sprake van een voortdurende uitwisseling van beide soorten energie; bij de achterpoten niet. © ANP

Olifanten kunnen niet draven of galoperen. Wel lijkt hun beweging erg veel op die van een flat walk; een gelijkmatige 4-takt die veel weg heeft van snelwandelen. Het verschil wat ik zo zie is dat de voorpoten anders worden neergezet. Ze reiken verder naar voren dan wat je normaliter bij een gangenpaard ziet. In hoger tempo is de benaming 'running walk' absoluut op zijn plaats!

Klik voor een filmpje van een olifant in actie op deze link.


3 feb 2010

Dressuur met gangenpaarden

Velen vragen zich af wat je überhaupt kunt doen met een gangenpaard behalve genieten van comfortabele gangen. Nou, heel veel! Meer zelfs dan met een 3-gangenpaard doordat gangenpaarden over meer gangen en dus ook dito mogelijkheden beschikken.

En ja, ook dressuurmatig kun je veel doen met gangenpaarden. Deze videootjes geven alvast een idee van de mogelijkheden: